"Oduševljena je što ima svoj svet, očekuje je lepa budućnost" Šimpanza ugledala nebo nakon 30 godina provedenih u laboratoriji (video)

Blic 03.07.2023
"Oduševljena je što ima svoj svet, očekuje je lepa budućnost" Šimpanza ugledala nebo nakon 30 godina provedenih u…

Američko udruženje "Spasite šimpanze" dozvolilo je 29-godišnjoj Vanili da prvi put u životu vidi nebo. Na Jutjub su postavili snimak koji je za 13 dana skupio pola miliona pregleda, a prikazuje Vanilu kako se divi novom okruženju, posle skoro tri decenije života u strašnim uslovima. Ona je rođena u zloglasnoj Laboratoriji za eksperimentalnu medicinu i hirurgiju primata (LEMSIP) u državi Njujork 1995. godine, gde je odmah odvojena od majke.

- Bila je to užasna laboratorija protiv koje su aktivisti za prava životinja protestovali decenijama. Šimpanze su tamo gledale TV i nikada nisu ugledale svetlost dana. Odvajali su ih od majki jer su bile zaštitnički nastrojene, inače bi bilo mnogo teže izvoditi eksperimente na bebama - rekao je Den Metjuz, direktor skloništa za Njujork post. Devedesetih godina prošlog veka, laboratorija se specijalizovala za istraživanje HIV-a i hepatitisa, ali nije poznato da li

Pročitajte još

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »