Abazović: Spremni da zajednički gradimo gasovod, LNG terminal biće u Luci Bar

Beta 08.07.2023

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović pozvao je danas zemlje regiona na zajedničku akciju u pravcu realizacije projekta gasovoda koji može da podrži Evropska unija.

On je govorio i o namerama za izgradnju LNG terminala (za tečni prirodni gas koji služi za upravljanje uvozom/izvozom) u Baru.

Abazović je učestvovao na šesnaestom Dubrovnik forumu pod nazivom "Upravljanje globalnom preraspodelom" gde je govorio na panelu pod nazivom "Svetski poredak van reda: Kako stabilizovati svetsku politiku?".

Kako je saopštila Vlada, Abazović je ukazao na činjenicu da energija postaje najbitnija tema, posebno nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

"Crna Gora nije zavisna od gasa i ima stabilnu energetsku situaciju, te kao takva nije povećavala cene električne energije u prethodnom periodu", kazao je premijer.

On je, kako se dodaje u saopštenju, govorio i o Jadransko-jonskom gasovodu i potencijalima za zelenu tranziciju u regionu, te namerama za izgradnju LNG terminala u Luci Bar kao jednom od ključnih projekata u domenu obezbeđivanja održivog razvoja.

Abazović je u izglaganju pozvao zemlje regiona na zajedničku akciju u pravcu realizacije projekta gasovoda koji može da podrži Evropska unija.

"Pitanje energetike je svakim danom sve više bezbednosno pitanje. To je, između ostalog, jedan od razloga zašto smo veoma zainteresovani da doprinesemo energetskoj stabilnosti i sigurnosti u saradnji sa našim najbližim susedima", kazao je Abazović.

"Novo vreme traži novi, produktivniji koncept", istakao je premijer i ukazao na značaj globalnog karaktera Dubrovnik foruma, u kome su učestvovale zemlje sa svih meridijana sa idejom da zajednički doprinesu stabilizaciji svetskog poretka.

Pored premijera na panelu su, između ostalih, govorile i potpredsednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica i potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske Marija Gabrijel, kao i ministar vanjskih poslova Jermenije Ararat Mirzojan, ministarka državnih i spoljnih poslova Indije Minakaši Leki i zamenica ministra vanjskih poslova Japana Jumi Jošikava.

Dubrovnik forum održava se 7. i 8. jula.

"Reč je o političkoj konferenciji koja okuplja ministre vanjskih poslova i ostale najviše političke ličnosti, sa ciljem razmene mišljenja o trenutno aktuelnim pitanjima svetske politike", saopštenoje iz Vlade.

Tema ovogodišnjeg Foruma vezana je za rusku vojnu agresiju na Ukrajinu kao i na uticaj koji ima na funkcionisanje globalnog sistema zasnovanog na principima teritorijalnog integriteta država, međunarodnog prava i otvorenih ekonomskih odnosa.

(Beta, 07.08.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »