U Službenom glasniku RS objavljeni zakoni koje je poništio visoki predstavnik u BIH

Beta 09.07.2023

U Službenom glasniku Republike Srpske danas su objavljeni zakoni o neprimenjivanu odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, koje je poništio visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Zakoni koje je Šmit poništio pre nedelju dana, na osnovu zaključka Narodne skupštine RS stupaju na snagu dan posle objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osam dana kako je to ustaljena procedura.

Vlada RS juče je na telefonaskoj sednici imenovala novog direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, nakon što su u poslednja dva i po meseca dvoje direktora podneli ostavke na tu funkciju, jer se nisu mogli nositi s pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Novoizabrani direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić rekao je da se ne plaši visokog predstavnika Kristijana Šmita, navodeći da on za njega nije legalni visoki predstavnik.

Osim što je poništio dva zakona koji su danas službeno objavljni u RS, Šmit je nametnuo i izmene Krivičnog zakona BiH, prema ojima je nepromenjivanje odluka visokog predstavnika krivično delo.

Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom objavljivanja spronih zakona u Službenom glasniku RS

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet povodom potpisivanja ukaza predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i objavljivanja zakona u Službenom glasniku RS, koje je ranije poništio visoki predstavnik u BiH.

Ovo je za sarajevski portal Kliks (klix.ba) potvrdio porptarol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, navodeći da u u timu rade tri tužioca zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu (Sipa) i drugim nadležnim agencijama.

"U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužioca, koji zajedno sa SIPA, te drugim bezbednosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaveštena", kazao je Grubešić.

(Beta, 07.09.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »