Ivanka Popović: Pitanje doktorata Siniše Malog preraslo u političku borbu

Beta 14.07.2023

Bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović ocenila je danas da je sporni doktorat ministra finansije Siniše Malog isključivo akademsko pitanje, ali da je izašlo iz akademskog okvira i da je Univerzitet postao sredstvo u političkoj borbi.

Ona je za televiziju N1 kazala da rešavanje slučaja navodnog plagijata doktorata nije ničija individualna odluka, nego da je to proces koji obuhvata stručna tela, gde rektor "vodi kuću i predstavlja glas" i u kom je Univerzitet radio "otvoreno, transparentno i maksimalno stručno".

"Ispalo je da je to nekome smetalo. Personifikacija tog slučaja sam postala ja i krivac što je to ispalo tako. Ako je tako, ja snosim konsekvence tih odluka", rekla je nekadašnja rektorka.

Dodala je da odluka Univerziteta o doktoratu ministra finansija "stoji" i da se radi o činjenicama.

"Mislim da će taj status kvo da se nastavi. Čestitam Siniši Malom što je odbranio novi doktorat, ali to ne menja činjenicu da je ovo bilo", rekla je Popović.

Ona je kazala da ima utisak da se glas Univerziteta ne čuje dovoljno.

"Univerzitet je mesto gde se neguje slobodno i kritičko razmišljanje, ali sada ima mnogo tiši glas nego što je bilo ranije", ocenila je Popović.

(Beta, 07.14.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »