Opozicija pita o nelegalnim objektima, SNS krivi one koji su vladali do pre 11 godina

Beta 24.07.2023

U Skupštini Srbije nastavila se danas rasprava poslanice Srpske napredne stranke Marine Raguš sa poslanicima opozicije o tome da li je za propast države Srbije kriva vlast devedesetih ili ona posle 2000. godine.

Prvo je govoreći o Zakonu o ozakonjenju poslanik Zeleno levog kluba Robert Kozma rekao je da nije protv tga da se građani priključe na struju i vodu, ali da fali analiza koliko ima takvih građana, kada će se priključiti i koliko će to da traje.

On je ocenio da se ovim zakonom prikriva pljačka koja se sprema kroz Zakon o planiranju i izgradnji kojim se ukida plaćanje konverzije zemljišta.

"Vi ne brinete o građanima, vi brinete samo o vašim tajkunima kojima poklanjate više od deset milijardi evra", rekao je Kozma.

Poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović pitao je zašto nije prihvaćen njegov amandman da se priključenje na infrastrukturu odnosi samo na savesne vlasnike, a ne na one koji će zloupotrebiti zakon.

Poslanik SNS-a Uglješa Mrdić odgovorio je da je najvažnije da građani reše svoje životne probleme, a za to što se ovo rešenje nije našlo ranije optužio je bivšu vlast.

"SNS i predsednika države Aleksandra Vučića napadaju predvodnici režima koji je otimao i krao, a kad su bili u opoziciji 1999. bili su NATO lokatori i prizivali su bombe", rekao je Mrdić i pohvalio sadašnju vlast koja "gradi nove mostove, škole i vrtiće".

Poslanik Nikola Nešić iz "Moramo Zajedno" rekao je da resorni ministar Goran Vesić nije spreman za raspravu jer danima ne ume da odgovori na pitanje koliko ima nelegalnih objekata u Srbiji.

"Da li treba da računamo u glasovima, da to bude analiza", pitao je Nešić.

Samostalni poslanik Miloš Parandilović pitao je do kad će se ova vlast vaditi na prethodnu vlast kada je pokupila najgore kadrove koji su bili na vlasti posle petog oktobra.

"Da je izvršena lustracija vi ne biste sedeli ovde i veličali režim 90-ih koji je doneo najveću nesreću u istoriji, a to je režim Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja koji je ovu zemlju unakazio. To je najveća greška bivšeg režima što vi nama i danas ispirate mozak", rekao je Parandilović.

Pitao je poslanike vlasti kako ih nije sramota "da poltronišu Aleksandru Vučiću i celoj njegovoj porodici" i dodao da je to "otužno slušati".

"Vi ste kontinuitet nesreće, vaši kadrovi koji su juče veličali Šešelja, danas veličaju Vučića a sutra će bilo koga ko im da beneficije da pljačkaju državu", rekao je poslanik.

Marina Raguš je odgovorila da je "pretpostavka za ispiranje mozga - da mozak postoji" a da to što je Parandilović rekao nema veze sa logikom.

"To šta smo mi radili pokazalo je ono posle 2000. šta se srpskom narodu pakovalo. Što se vi brinete ako smo pokupili najgore kadrove? A šta ste vi? Kako vi možete da govorite o drobljenju i rešavanju srpskog pitanja", rekla je Raguš.

Ona je branila politiku 90-ih godina, rekla da su neki od njih imali karijere i odavno mogli da odu, ali su rešili da ostanu.

"Posle 2000. godine narod je shvatio kakvu je grešku napravio, mi ne možemo da stignemo da obnovimo sve što je u tih deset ili 12 godina bilo porušeno", istakla je poslanica.

Predsedavajuća Sandra Božić opoziciji posle ovoga nije dozvolila pravo na repliku.

(Beta, 07.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »