Sloveniju pogodilo snažno nevreme, na oprezu u Italiji i Hrvatskoj

Beta 04.08.2023

Jako nevreme zahvatilo je noćas Sloveniju i, prema izveštajima lokalnih medija, poplavljena su brojna mesta, stotine vatrogasaca i pripadnika drugih hitnih službi su na terenu, a svuda se čuju sirene koje upozoravaju na opasnost.

Crveni meteo-alarm na snazi je za severoistočnu, severozapadnu i središnju Sloveniju.

Kako izveštava slovenačka agencija STA, vatrogasci su tokom noći crpili vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklonili ruševine ispod mostova i spasili potopljena vozila sa poplavljenih kolovoza.

Evakuisana su tri kampa.

U mestu Poljana noćas je potopljen put, a bujica je bila toliko jaka da je u jednom trenutku odnela automobil u kojem se nalazila žena, izvestila je regionalna TV N1.

{image2}

Prema podacima Uprave za zaštitu i spasavanje, u poslednjih 12 sati zabeleženo je više od 1.000 incidenata, a u pomoć su ljudima pritekli vatrogasci iz 168 vatrogasnih jedinica.

Narandžasti meteo-alarm za danas je proglašen i za pet regiona susedne Hrvatske uz najavljene moguće prekide u snabdevanju strujom i vodom, kao moguć prekid komunikacijske mreže.

Za ostatak Hrvatske izdat je žuti alarm, što znači da je vreme potencijalno opasno.

Zbog situacije u susednim zemljama, u Hrvatskoj se očekuje značajan porast vodostaja reka Mure, Drave i Save.

Nevreme velikih razmera očekuje se i u Italiji. U Milanu je naređeno zatvaranje parkova, zelenih površina i grobalja, a prema pisanju Stapme (La Stampa), obustavljen je i rad pijaca u ulicama u kojima ima stabala.

(Beta, 08.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »