Gajić: Novinar Milovan Brkić ima pravo na život, pritvor zameniti blažom merom

Beta 07.08.2023

Advokat Vladimir Gajić uputio je danas Višem sudu u Beogradu zahtev da se pritvor novinaru Milovanu Brkiću zameni blažom merom.

Gajić je agenciji Beta kazao da je Višem sudu predložio da se Brkiću mera pritvora zameni zabranom napuštanja stana u kojem stalno boravi.

Advokat je u zahtevu naveo da je Milovan Brkić stupio u štrajk glađu pre 50 dana i da je za to vreme izgubio, prema merenju koje je konstatovano u zatvorskoj bolnici, 32 kilograma.

"Brkić ima konstantno visok pritisak, preko 170, i šećer preko 9,2 promila u krvi. Ovi parametri ukazuju da postoji opasnost od mogućnosti da se njegovo zdravstveno stanje ubrzano pogoršava bez obzira što se nalazi u bolnici i što mu se pruža zdravstvena nega. Brkić je došao u jedno teško psihološko stanje koje se manifestuje početkom halucinacije", naveo je Gajić.

On smatra da predlog sudu predstavlja apel motivisan elementarnom humanošću i potrebom da se zaštiti pravo na život.

"Milovan Brkić je slobodni novinar, starosti 67 godina. U radno pravnom pogledu on je penzioner. Nesumnjivo je da je u veoma lošem zdravstvenom stanju. Tome govori u prilog činjenica da ga je zatvorska uprava smestila u zatvorsku bolnicu. Jasno je da sud u smislu procesnog prava nije vezan bilo kakvim rokovima u vezi ovog predloga, kao i da o istom nije dužan ni da odlučuje. Ali može da odluči", istakao je Gajić.

Brkić se nalazi u pritvoru od 8. maja 2023. godine. Pritvor mu je poslednji put produžen 11. jula odlukom Višeg suda u Beogradu i potvrđen odlukom Apelacionog suda u Beogradu od 1. avgusta 2023. godine.

Vlasnik i glavni urednik magazina "Tabloid" Milovan Brkić je 11. jula nepravosnažno osuđen na 14 meseci zatvora zbog pozivanja na rušenje ustavnog uređenja i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na skupu "Srbija protiv nasilja".

(Beta, 08.07.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »