POKS: Reakcija Zapada na Kurtijeve provokacije opomena Beogradu da odbaci francusko-nemački plan

Beta 14.08.2023

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenio je danas da "mlaka reakcija" EU i zapadnih zemalja na "velikoalbanske provokacije" tokom posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji, "mora biti poslednja opomena srpskim vlastima da odustanu od daljih razgovora o primeni francusko-nemačkog plana".

Predsednik POKS i potpredsednik parlamenta Vojislav Mihailović pozvao je predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da sazove "obećanu" sednicu parlamenta na kojoj bi poslanici kako se navodi, odbacili takozvani francusko-nemački plan za Kosovo.

"Kao potpredsednik Skupštine Srbije pozivam predsednika skupštine da sazove obećanu sednicu o francusko-nemačkom planu i da zajedničkim radom svih političkih stranaka u našoj zemlji koje se protive de fakto i de jure priznavanju nezavisnosti tzv. 'Republike Kosovo', ovaj sporazum bude odbačen, jer je u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", naveo je Mihailović a preneo POKS.

Kosovski premijer Aljbin Kurti boravio je tokom vikenda u nezvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji gde se sastao sa pojedinim liderima opozicionih partija Albanaca, dok sastanka sa zvaničnim državnim predstavnicima nije bilo.

Na skupu održanom u petak u centru Tetovu, na kojem je govorio Kurti, vijorila se zastava takozvane "velike Albanije", koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

(Beta, 08.14.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »