Na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru filmovi iz 20 zemalja

Beta 17.08.2023

Na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma (MFSF) na Zlatiboru od 23. do 27. avgusta biće prikazano više od 40 dokumentarnih i igranih filmova iz dvadesetak zemalja na temu sporta.

MFSF biće na Kraljevom trgu i u Kulturnom centru, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Dobitnici priznanja za doprinos sortu, filmu i za životno delo su bivši fudbaleri Dušan - Dule Savić, Darko Pančev i Milovan Obradović Drda, karatistkinja Jovana Preković, sportski novinari Miroslav Nešić i Zoran Terzić i glumac Milutin Mima Karadžić.

Posebno priznanje dobiće Košarkaški savez Srbije (KSS) povodom stogodišnjice postojanja, a poslednjeg dana festivala će biti priređena izložba KSS.

Direktorka MFSF Olivera Nikitović je najavila da će taj festival prvi put biti napolju, i to prvog dana kada će na Kraljevom trgu biti prikazani filmovi "Kako smo zavoleli basket/Sale nacionale", "Bogdan Bogdanović" i "Novak - neispričana priča: KARAKTER".

Selektor i urednik programa Aleksandar Avramović je rekao da su prethodnih godina filmovi odabrani za MFSF bili globalno uspešni, a i da festival neguje domaći film tako što je podstakao mnoge televizije i privatne produkcije da se bave temom sporta.

Avramović je naveo da MFSF "svake godine ima zastupljenost filmova iz bivših jugoslovenskih republika, tako da festival ima i karakteristiku da uspostavlja kontakte među državama i turističkim organizacima".

MFSF ima gostujući grad, a ove godine je to Pirot.

Umetnički direktor festivala Jovan Marković je podsetio da je MFSF počeo skromno i jedva uspevao da nađe dovoljan broj filmova, dok je ove godine stiglo 350 prijavljenih filmova. 

Na festivalu će biti prikazani i filmovi iz Kine, Hrvatske, Mađare, Rusije, Španije, Finske, Islanda, SAD, Italije, Francuske, Slovenije, Crne Gore, Bosni i Hercine, Avganistana, Severne Makedonije, Nemačke i Australije, a na kraju će tročlani žiri nagraditi najbolje filmske stvaraoce.

(Beta, 08.17.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »