Родитељи убијене деце незадовољни писмом председника Савета родитеља Вучићу и Брнабић

Бета 18.08.2023

Породице деце убијене у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" оцениле су данас као "изузетно увредљиво и болно" писмо председника Савета родитеља те школе упућено председнику и премијерки Србије, Александру Вучићу и Ани Брнабић, у ком се по њиховим наводима, "поново исписују неистине".

Писмо, у које је агенција Бета имала увид, а које потписују породице Анђелковић, Асовић, Аћимовић, Божовић, Влаховић, Дукић, Кобиљски, Мартиновић, Негић и Чикић, насловљено је на в.д. директора те школе Анђелу Петровић, председника Савета родитеља Игора Ђорђевића, заменицу председника Савета родитеља Јелену Радуловић, све чланове Савета родитеља, родитеље ђака те школе, наставничко веће и све запослене у школи.

"Запрепашћени смо одсуством капацитета родитеља и њихових представника у Савету родитеља да разумеју шта се стварно догодило у ОШ 'Владислав Рибникар' 3. маја", стоји на почетку писма.

Наводи се да је од 3. маја школа постала место злочина, те да је као таква требало да добије "привремени орган управљања у кризној ситуацији", на чему је како се додаје, могао да инсистира Савет родитеља школе "у коме постоји свесност да је извршен масакр, да је стрељано десет душа".

Родитељи су оценили и да се из дописа упућеног председнику и премијерки стиче утисак да се председник Савета родитеља и његова заменица "жале како су се намучили од 3. маја и како је њима тешко јер их неко етикетира".

"Да ли тиме желе да изазову одређену реакцију председника Србије и председнице Владе указујући да постоје њихови неистомишљеници следствено и противници странке на власти, односно саме власти", упитали су родитељи.

Навели су и да у допису стоји да су се "овлашћени представници" из Савета родитеља "трудили да умире родитеље који су били радикални".

"Молимо да нам се објасни по чијем налогу или као одговор чије савести су се трудили да умире родитеље и шта значи 'радикални родитељи'", стоји у писму.

Родитељи су подсетили да се у допису наводе састанци са представницима државе на које они никада нису били позвани, као што нису били позвани на састанке нити унапред упознати са иницијативама Савета родитеља и/или овлашћених представника Савета родитеља, иако су их писаним путем замолили да их обавештавају о свим иницијативама и позивају на све састанке.

"Ми, породице убијене деце и њиховог Драгана, сматрамо да масовно убиство које се догодило у основној школи, па ма где она била, треба да постане трајно место сећања на жртве како се ништа слично никада више не би поновило. Требало би да тај став имамо сви као друштво, али текст дописа Савета родитеља школе у којој се масовно убиство десило не износи тај став", стоји у писму.

Оцењује се да намера да се меморијални центар ограничи на кабинет за историју и евентуално део ходника "осликава цео свемир одсуства емпатије и морално посрнуће оних који су их исписале".

Родитељи су додали да су сигурни да текст дописа и планови за сам објекат школе о којима је говорио председник Савета родитеља "нису настали као резултат консултација са свим члановима Савета родитеља", што како су навели, "ствара додатну бол, јер се поново лични ставови и неистине износе, сада у име свих родитеља школе".

"Масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар" је национална трагедија и део школе у којој су старији разреди похађали наставу до 3. маја, треба да буде меморијални центар који осветљава будућност и све оне врлине и вредности које су овом друштву најпотребније да изађе из мрака и болести у којима се нашло", навели су родитељи убијене деце.

Додали су да меморијални центар треба да буде "достојан Драгана, Ане, Бојане, Софије, Ангелине, Адриане, Андрије, Еме, Катарине и Маре", а његов изглед и намена треба да буде резултат "промишљеног рада стручњака и уз сагласност породица убијених".

Ученик Основне школе "Владислав Рибникар" К.К. убио је 3. маја хицима из ватреног оружја чувара школе и деветоро ученика, након чега је ухапшен.

(Бета, 08.18.2023)

Повезане вести »

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »