Ministarka kulture Srbije o kritici nezavršenog filma 'Heroji Halijarda': Manipulacije iz Sarajeva

Beta 19.08.2023

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je danas ocenila da su "pojedini političari" iz Sarajeva, unapred, političkim manipulacijama, etiketirali nezavršeni film "Heroji Halijarda" režisera Radoša Bajića, iako ga nisu gledali, saopštio je njen kabinet.

Na Sarajevo film festivalu nedavno je prikazan kratak insert - trejler tog filma koji, po navodima Bajića nije završen, a govori o pripadnicima četničkog pokreta koji su u Drugom svetskom ratu spasavali američke pilote.

Deo medije u Bosni i Hercgovini je taj film ocenio kao "promociju četničkog pokreta", pominjući i rat 1990-ih godina i period o kojem je film.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je tražila ostavku zaduženih za zatvoreni deo programa u sklopu kojeg je prikazan trejler "Heroja Halijarda".

Ona je na Fejsbuku napisala da su "pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta nedopustivi u Sarajevu".

Ministarka kulture Srbije je danas ocenila da je "bilo brojnih pokušaja manipulacije", kao "zloupotrebe filmske umetnosti", da bi se "unapred etiketirao cenzurisao i kompromitovao" taj film uz "politikantske poruke po ustaljenoj matrici", piše u saopštenju.

"I to zbog filma koji je priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu srpskog i američkog naroda nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu, i koji ne može da vređa i ugrozi nikog dobronamernog", smatra Gojković.

(Beta, 08.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Kultura, najnovije vesti »