Ponoš za Danas o Orbanu, Južnom toku i Srbiji: Deo odgovora leži u zagrevanju za izbornu godinu

Beta 30.08.2023

Lider stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš je, upitan o izjavi madjarskog premijera Viktora Orbana o odgvorru na eventualnu sabotažu gasovoda "Južni tok", kazao "da deo odgovora leži u zagrevanju za izbornu godinu".

Orban je u intervjuu američkom novinaru izjavio da su Mađarska i Srbija upozorile međunarodnu zajednicu da bi sabotažu "Južnog toka", poput one na "Severnom toku", "smatrale povodom za rat i da bi odmah reagovale".

Ponoš, general i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, za beogradski list "Danas" je kazao da pretpostavlja da je Orban mislio na Turski tok, jer je " 'Južni tok' mrtav projekat".

"Razumljivo je i opravdano to što Orban daje toliki značaj 'Južnom toku'. Manje je razumljivo što tako olako pominje reč 'rat', uostalom kao i njegov prijatelj (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić", rekao je Ponoš.

Ponoš je, kako je objavio "Danas" na svom sajtu, dodao da deo objašnjenja stava Orbana "leži u zagrevanju za izbornu godinu" jer su u Mađarskoj iduće godine lokalni izbori, zajedno sa izborima za Evropski  parlament.

Po rečima Ponoša, tvrda retorika se Orbanu do sada isplatila na raznim izborima. 

"Ne manje je važno i da je ovu izjavu dao (novinaru) Takeru Karlsonu koji ne propustivši priliku da glorifikuje (bivšeg predsednika SAD Donalda) Trampa. Zahuktavaju se kampanje", kazao je on.

Upitan veruje li da i Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić misle kao Orban - da bi sabotažu gasovoda shvatili kao povod za rat, Ponoš je odgovorio da je to "predizborna čarlama".

"Ma kakav crni rat! Protiv koga? Predizborna čarlama. Pobeđivanje na izborima pričanjem o ratovima. To je tema", ukazao je Ponoš.

Orban je u intervjuu koji je dao Karlsonu, američkom novinaru i konzervativnom političkom komentatoru, rekao da je Mađarska, za razliku od Nemačke i Zapada, prošlogodišnju sabotažu na "Severnom toku" odmah označila kao "teroristički napad".

(Beta, 08.30.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »