BBC vesti na srpskom

Svetsko prvenstvo u košarci: Italija ponovo bolja od Srbije, sa Dominikanskom Republikom „kao da je finale"

Srbija treći put u nizu poražena na važnim utakmicama od Italijana i za prolaz u četvrtfinale Mundobasketa biće joj potrebna pobeda protiv Dominikanske Republike. Portoriko iznenadio Dominikance, sve ekipe imaju skor 3-1.

BBC News 01.09.2023
KOšarka
Reuters

Želeli su ljubitelji košarke u Srbiji da Italiji naplate stare dugove - posle dva teška poraza u poslednjih nekoliko godina - ali će za to morati da traže neku novu priliku.

Srbija je ispustila prednost od 16 poena i posle velike drame poražena je od Italije 78:76, što joj znatno komplikuje sudbinu na Svetskom prvenstvu u Filipinima, Indoneziji i Japanu.

Stefan Jović je u poslednjem napadu iz velike udaljenosti šutirao za pobedu, ali je pokušaj bio kratak.

Za prolaz u četvrtfinale biće potrebna pobeda nad Dominikanskom Republikom i u tom slučaju se - zbog ovog poraza - potencijalno ide na moćnu Ameriku, najvećeg favorita za zlato, koja je u tesnom meču savladala Crnu Goru 85:73.

Da stvar bude teža po Srbiju, Portoriko je iznenadio Dominikansku Republiku i u nedelju će „orlovi" morati da pobede Dominikance, a da se nadaju novom iznenađenju Portorikanaca protiv Italije kako bi izbegli Amerikance u četvrtfinalu.

Sve ekipe u novoformiranoj grupi sada imaju skor tri pobede i poraz, ali su Italijani u boljoj poziciji od Srbije zbog pobede u međusobnom duelu.

Najbolji i u redovima „azura" i na meču bio je Simone Fontekio sa 30 poena, dok je Marko Spisu doneo 14, a Điđi Datome 10 poena.

Među reprezentativcima Srbije kapiten Bogdan Bogdanović imao je 16 poena, ali uz katastrofalnih 1/13 za tri poena, Ognjen Dobrić 15 poena, a Nikola Milutinov 14 poena i 12 skokova.

„Najgore sam odigrao ovu utakmicu i previše šutirao za tri, a trebalo je više da napadam...

„Šta da radim, izgubio sam glavu i oni su to iskoristili", izjavio je Bogdanović posle meča.

Selektor Svetislav Pešić kaže da je Bogdanović „sigurno želeo najbolje", ističući da je on „iskusan igrač" i da će „naučiti iz ovoga".

„To je sada već prošlost, Bogdan mora da se okrene sledećoj utakmici jer nam je potreban", rekao je Pešić.

„Naravno da je ova utakmica bila značajna za nas, pre svega da bismo sami odlučivali o svojoj sudbini... Izgubili smo tesno, sa dva razlike i nije tako strašno."

Srbija će naredni meč na turniru igrati u nedelju, 3. septembra od 14 sati protiv Dominikanske Republike, koju predvodi NBA zvezda Karl Entoni Tauns.

„Dobra je stvar što imamo više vremena, za razliku od prethodne pauze, sada možemo da se mentalno i fizički oporavimo i da se vrate momci koji su imali određene probleme.

„Igraćemo kao da je finale Mundobasketa", naveo je Pešić.

Dominikanci su, poput Srbije, u prvoj fazi turnira zabeležili sve tri pobede, između ostalih i jednu nad Italijanima.

Meč protiv Italije došao je usred vesti o teškoj povredi reprezentativca Srbije Boriše Simanića, koji je posle operacije stomaka morao da završi turnir.

Italija je u proteklih nekoliko godina Srbiji nanela dva teška poraza.

Prvo usred Beograda u kvalifikacijama za Olimpijske igre, zbog čega se „orlovi" nisu našli na spisku putnika za Tokio, a potom i prošle godine u osmini finala Evropskog prvenstva.

Srbija
Reuters

Kako Srbija može do četvrtfinala?

Dominikanska Republika je u drugom meču novoformirane grupe I poražena od Portorika 102:97, iako je imala 11 poena prednosti krajem treće četvrtine.

Dominikanci su vodili 84:76 u poslednjih šest minuta, kada kreće serija Portorikanaca i veliki preokret.

Karipski derbi odlučio je Tremont Voters koji je postigao 37 poena - Dominikancima nije bilo dovoljno ni Taunsovih 39 poena.

Sve ekipe u grupi imaju skor 3-1 i još niko nije ispao, ali ni prošao u četvrtfinale.

Jedno je jasno - svima je potrebna pobeda za četvrtfinale.

Prve dve ekipe idu dalje, ali se posebno traži prvo mesto u grupi, jer se na taj način u četvrtfinalu izbegavaju moćne Sjedinjene Države.

Tok meča Srbija - Italija

Meč nije počeo dobro za Srbiju.

Otvorio ga je Bogdanović promašajem za tri poena, nastavio je Nikola Jović u istom ritmu i nervoza se uvukla pod kožu.

To u praksi znači 0/6 za tri poena - tek je sedmi pokušaj uspeo da ubaci Ognjen Dobrić, i to uz faul - a na kraju četvrtine Srbija je imala 2/10.

Za to vreme Italijani su pogodili pet trojki iz šest pokušaja, što im je u jednom trenutku donelo i prednost od deset poena.

Srbija je uspela da se koliko-toliko vrati sa linije penala i prva četvrtina završena je rezultatom 23:19.

Iz tog dela igre po dobru se pamte samo dve rampe Milutinova u jednom napadu.

Na početku drugih 10 minuta reprezentativci Srbije pojačali su odbranu, krenuo im je i šut, a Italijanima stao i eto preokreta.

Trojkama Dejana Davidovca, Alekse Avramovića i Vanje Marinkovića Srbija je stigla na pet poena razlike.

Međutim, „azuri" su se posle dve sumnjive odluke sudija vratili u meč, ponovo su počeli da pogađaju za tri poena, što u praksi znači velikih sedam pogodaka iz deset pokušaja.

Srbija je imala tek 5/17 za tri (29 odsto), ali je bila daleko bolja za dva poena - 64 odsto uspešnosti (9/14) naspram tek 26 odsto Italijana (5/19).

„Igraj, igraj", snimile su kamere kapitena Bogdanovića kako, posle faula koji su mu dosudili, pokazuje rukom saigračima.

Pred kraj prvog poluvremena Italijani su imali pet poena prednosti, ali je Srbija topila i tu prednost, da bi Bogdanović trojkom u poslednjoj sekundi doneo preokret - 42:40.

To mu je bila prva trojka iz petog pokušaja.

U drugom poluvremenu situacija je bila potpuno suprotna u odnosu na početak meča.

Srbija je pogađala, džeparila protivnike i lupala im blokade, Italijani su bili bez rešenja u napadu i prednost „orlova" je rasla iz minuta u minut.

Trojkom Nikole Jovića - prvom iz četiri pokušaja - iznosila je maksimalnih +16.

Međutim, šut je onda stao, Bogdanović je imao samo 1/8 za tri, a Italijani su počeli da pogađaju i potpuno se vratili u meč.

Pred početak poslednje četvrtine spustili su na samo tri razlike - 62:59.

Fontekio
Reuters
Simone Fontekio je bio najbolji igrač utakmice

Četvrta četvrtina nastavljena je promašajima i to pre svega Bogdanovića za tri poena.

Simone Fontekio, najbolji igrač Italije, nastavio je da zatrpava koš Srbije i „azuri" su se ponovo stekli pet poena prednosti.

Držala je Srbija priključak, ali nikako nije uspela da poravna.

Upravo je Fontekio u poslednjem napadu Italijana promašio, zbog čega je Srbija imala priliku za izjednačenje i pobedu, ali je Stefan Jović bio neprecizan.

Srbija je na kraju imala mizernih 7/21 za tri poena (22 odsto), a Italija 11/21 (52 odsto).


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.01.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »