Srbija na samitu ASEAN pristupila Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji

Beta 04.09.2023

Srbija je danas na 43. samitu Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN) pristupila Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, javila je Radio-televizija Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potpisao je Instrument o pristupanju Ugovoru u prisustvu šefova diplomatija članica ASEAN.

Uoči ceremonije potpisivanja, Dačić je rekao da je to za Srbiju "izuzetan događaj za unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama Jugoistočne Azije".

"Srbija je, kao što znate, naslednica bivše Jugoslavije. Mi smo ponosni na decenijsko prijateljstvo i snažne veze sa zemljama Jugoistočne Azije koje sežu do 1950-ih godina, iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanih", kazao je Dačić.

On je podsetio da su nekadašnji lideri Jugoslavije i Indonezije, Josip Broz Tito i Sukarno, bili među osnivačima Pokreta nesvrstanih.

"Mi delimo izuzetno prijateljska osećanja prema Indoneziji i drugim članicama ASEAN-a. Principi kojih smo se držali svih ovih godina su i principi ASEAN. Uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta, nacionalnog identiteta, nemešanje u unutrašnje odnose drugih država, rešavanje sporova mirnim putem", naveo je Dačić.

Uz Srbiju, Instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji potpisuju i Panama i Kuvajt.

Zahtev za pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji jednoglasno je odobren na 56. plenarnom sastanku ministara spoljnih poslova članica ASEAN, 12. jula ove godine u Džakarti.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodi da je od prvog zvaničnog zahteva za pristupanje proteklo 10 godina i da je interes za jačanje saradnje sa državama članicama ASEAN sve veći.

Na to utiču i novonastale međunarodne okolnosti, uz činjenicu da se Srbija i države članice ASEAN u spoljnopolitičkom nastupu rukovode istovetnim principima, a to su interes za razvoj svestrane bilateralne i multilateralne saradnje kroz jačanje političkog dijaloga, i unapređenje ekonomske i velikog broja drugih oblasti saradnje, navodi Ministarstvo.

(Beta, 09.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »