BBC vesti na srpskom

Svetsko prvenstvo u košarci 2023: Srbija u polufinalu, velika pobeda nad Litvanijom, blizu i Olimpijske igre

Srbija je odigrala vrlo pametno u četvrtfinalu Mundobasketa i potpuno nadigrala favorizovanu Litvaniju. Amerikanci razbili Italijane.

BBC News 05.09.2023
Košarka, Srbija, Nikola Jović
Reuters/ELOISA LOPEZ

Košarkaši Srbije napravili su iznenađenje plasiravši se u polufinale Svetskog prvenstva u Aziji pobedom nad Litvanijom 87:68.

Oslabljeni tim Srbije, bez nekolicine igrača, među kojima i Nikole Jokića, najkorisnijeg igrača NBA lige, potpuno je u četvrtfinalu nadigrala do ovog trenutka neporaženu Litvaniju.

Srbija je odigrala vrlo pametno protiv Litvanaca, koji su u drugoj fazi savladali Amerikance, najveće favorite za titulu svetskog prvaka.

Osim prvih pet minuta koji su pripali Litvancima, Srbija je potom potpuno preuzela konce igre i strpljivom igrom probijala je reket rivala, a u jednom trenutku je vodila čak 25 razlike (82:55).

Najbolji na meču bio je Bogdan Bogdanović sa 21 poenom, Filip Petrušev je doneo 17, uz šest skokova, a Stefan Jović 11, ali su odlični bili i Marko Gudurić, Nikola Milutinov, Aleksa Avramović i Nikola Jović.

U redovima Litvanaca dvocifreni su bili Tadas Sedekerskis (14), Rokas Jokubaitis (13, kao i Ignas Brazdeikis i Jonas Valančijunas sa po 11 poena.

U polufinale se plasirala i Amerika koja je danas razbila Italiju 100:63, što ide naruku Srbiji i njenom plasmanu na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

U sredu u četvrtfinalu od 10.40 sati igraju Nemačka - Letonija, dok će meč Kanade i Slovenije od 14.40 iznedriti i protivnika Srbije u polufinalu.

Polufinala su na programu u petak, a dve najbolje evropske reprezentacije na turniru ostvariće i direktan plasman na Olimpijadu.

Srbija će to uspeti već ako Slovenija izgubi od Kanade, jer će tako na turniru uz „orlove" ostati samo još Nemačka ili Letonija.

„Svi smo igrali onako kako je trebalo", naveo je Bogdanović posle pobede, ističući značaj poruke koju su reprezentativci pre meča dobili od saigrača Boriše Simanića.

Simanić je na meču protiv Južnog Sudana u grupnoj fazi dobio udarac u stomak, posle čega mu se zdravstveno stanje zakomplikovalo i izvađen mu je bubreg.

„Nismo spavali par noći, uzbudili smo se zbog njega, imao je dve operacije, bilo je kritično stanje", kaže Bogdanović.

„Prelazili smo u drugi hotel, bili nervozni, a posebno ja, jer sam kao mlađi uvek gubio od Litvanije, ali ujutru posle sastanka nam stigne poruka od Boriše 'momci, dobro sam, ne brinite, hajde da pobedimo večeras'.

„Činjenica da razmišlja o nama posle svega što mu se desilo... Ujedinio nas je, neverovatan tip, ovo je za njega."

Nikola Jović je takođe kao značajan motivacioni trenutak istakao Simanićevu poruku i dodao: „Volimo ga kao brata", dok mu je selektor Svetislav Pešić poslao poljubac.

Selektor Litvanije Kažis Maksvitis izjavio je posle meča da se njegova selekcija možda previše istrošila protiv Amerike, ali da je snažniji tim pobedio.

„Radili su nama što smo mi radili ostalim protivnicima tokom prvenstva i to je to", naveo je Maksvitis.

Pogledajte i kakva je bila poruka Pešića ekipi uoči meča:

Tok meča

Već u prvih nekoliko minuta meča bilo jasno gde će se voditi glavne bitke.

Prva je bila ispod koša, gde je odmah počelo rvanje Nikole Milutinova i Jonasa Valančijunasa, košarkaša Nju Orleans Pelikansa u NBA ligi i najveće zvezde litvanske reprezentacije.

Drugi front je bio van linije za tri poena.

Litvanci, poznati kao dobri šuteri, što je reprezentacija Sjedinjenih Država dobro osetila samo nekoliko dana ranije, na početku meča pogađali su kao od šale.

To je značilo 4/4 za tri u jednom trenutku i šest poena razlike za Litvance.

Međutim, Srbija je uzvratila preko Petruševa za tri, Nikola Jović je pogodio iz odbojke uz faul, a Avramović ukrao loptu pod košem i doneo izjednačenje.

Bogdanović je sa osam poena predvodio „orlove" i prva četvrtina završena je 25:24 za Litvance.

Košarka, Srbija, navijači Srbije
Reuters/ELOISA LOPEZ
Navijači Srbije

Srbija je drugu četvrtinu počela nešto bolje i pre svega igrom iz reketa prvo preokrenula rezultat, a potom i stekla prednost od šest poena.

Avramović je to platio raskrvavljenom usnom posle jednog duela sa košarkašima Litvanije, ali je nastavio meč bez problema.

Litvanci su rano ušli u problem sa faulovima, a stao im je i šut za tri, tako da se rezultat nije mnogo menjao, sve dok Bogdanović trojkom iz trka nije Srbiji doneo +8.

On i Milutinov nastavili su sjajnu saradnju u reketu i vukli sastav Srbije.

Košarka, Srbija, košarkaši Srbije
Reuters/ELOISA LOPEZ

U poslednjim sekundama poluvremena Bogdanović pogađa i trojku sa devet metara - njegov 18. poen - što Srbiji donosi lepih 11 poena razlike.

Srbija je drugu četvrtinu dobila 25:13, što dovoljno ilustruje odličnu igru „orlova".

Srbija, Litvanija
Reuters/ELOISA LOPEZ

Litvanci su drugo poluvreme počeli kao prvo - trojkom, ali je Nikola Jović uzvratio istom merom i prekinuo seriju Litvanaca od 5:0.

Litvanija je u jednom trenutku smanjila na pet poena razlike i tu stala.

Reprezentativci Srbije odličnom odbranom i raznovrsnim napadima samo su uvećavali prednost, koja je u jednom trenutku iznosila i 18 poena razlike.

Veliku ulogu u trećem delu igre imao je Stefan Jović sa tri pogođene trojke, dok je Aleksa Avramović još jednom uspeo da odžepari protivnike ispod njihovog koša.

Bogdanović i Milutinov su za to vreme nastavili da se šunjaju po reketu i pogađaju.

Srbija je dobila i treću četvrtinu 24:17, za velikih 73:55 pred poslednjih 10 minuta.

Košarka, Srbija, Stefan Jović
ROLEX DELA PENA/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Stefan Jović

U četvrtoj četvrtini Srbija je potpuno kontrolisala utakmicu, stigavši i do velikih 25 poena razlike.

Litvanci su pokušavali da odgovore niskom petorkom, da svih pet igrača mogu da šutiraju za tri poena, ali nisu uspevali da smanje razliku.

Kada je Petrušev pogodio dve trojke u nizu bilo je jasno da će Srbija biti prvi polufinalista Mundobasketa.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) meč je ilustrovala poznatim mimom:


Pročitajte i izveštaje sa utakmica Srbije na turniru:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.05.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »