Evropski put - Basta: Prvo ravnopravni uslovi pa onda izbori

Beta 05.09.2023

Pokret "Evropski put- Basta" je danas predložio opoziciji koja blokira rad Skupštine Srbije da zahteva formiranje radne grupe za izmenu izbornih uslova.

Taj pokret je u saopštenju naveo i da "u toj radnoj grupi, pored parlamentarnih treba da budu i vanparlamentarne  stranke, predstavnici civilnog sektora i stručnjaci za izborno pravo".

"Ovo je pitanje opstanka našeg društva i zato svi treba da budu zastupljeni", piše u saopštenju.

Pokret smatra i da je neophodno da u radnu grupu budu uključeni predstavnici EU i SAD jer, kako je ukazao, oni treba da budu garanti primene odluka  koje radna grupa donese.

Naveo je i da " minimum na koji opozicija treba da pristane" je "oslobađanje i otvaranje" medija za sve političke činioce, kao i "zabrana funkcionerske kampanje".

Tu spada i zabrana "ucenjivanja zaposlenih u javnom sektoru da glasaju za vladajuće stranke"

kao i "primena zakona koji predviđaju zatvorske kazne za one koji kupuju i prodaju glasove".

Taj pokret je naveo i da tu spada i izmena izbornih procedura koje će obezbediti ažurne biračke spiskove i tajnost glasanja, te da treba koristiti iskustvo Crne Gore sa poslednjih izbora.

Naglsio je i značaj uskladivanja domaćih izborne zakone sa EU standardima.

"Samo tako ćemo ostati na evropskom putu koji je svima koji su ga završili, poput Rumunije, Poljske, Slovačke, Češke, Hrvatske...omogućio bolji život građana u uređenim društvima", piše u saopštenju.

(Beta, 09.05.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »