UNESKO hoće da upiše Kijev i Lavov u spisak ugrožene svetske baštine

Beta 05.09.2023

Saborni hram svete Sofije i manastirske zgrada u Kijevu će sredinom septembra biti uključene u spisak ugrožene svetske baštine, kao i istorijski centar Lavova, na zapadu Ukrajine, zbog ruske invazije te zemlje, saznaje se danas u Unesku.

"Ta mesta su pod prenjom uništenja. Bilo je napada na tampon zone tih lokacija i ne znamo šta će se desiti u buduće", rekao je direktor za Svetsku baštinu Lazar Elundu, za Frans pres u Parizu, gde je sedište Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Komitet za svetsku baštinu koji se sastaje od 10. do 25. septembnra u Rijadu će "verovatno" doneti tu odluku na osnovu mišljenja stručnjaka za koje se te dve lokacije nalaze u "dokazanoj opasnoj situaciji", dodao je on.

Te dve lokacije će se biti dodate na spisak ugrožene svetske baštine gde se već nalazi centralni deo Odese, čijih je nekoliko zgrada uništeno krajem jula u "brutalnim ruskim udarima", naveo je UNESKO.

Početkom jula jedna istorijska zgrada je gađana u Lavovu što, prema Unesku i dalje predstavlja "prvi" napad od početka sukoba na zonu zaštićenu po Konvenciji o svetskoj baštini, i prema tome prvo "kršenje" te konvencije čiji je Rusija potpisnik.

Unesko beleži štete na 270 ukrajinskih kulturnih objekata od početka ruske invazije 24. februara 2022.

Saborni hram Svete Sofije, koji se nalazi u istorijskom centru Kijeva jedan je od glavnih spomenika koji predstavlja arhitekturu i umetnost sa početka 11. veka u Ukrajini, naveo je Unesko.

Taj hram je od 1990. upisan u Svetsku baštinu, kao i Kijevsko-pečerska lavra, koja predstavlja arhitektonski skup manastirskih zgrada osnovanih u isto vreme a koje se nalaze na uzvišici iznad reke Dnjepar.

Istorijski centar Lavova, grada osnovanog u srednjem veku upisan je u spisak svetske baštine 1996. godine.

(Beta, 09.05.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »