Skupština na otvorenom u Banjaluci: Vlast u RS poništava skupštinske zaključke, odbranićemo NSRS

Beta 07.09.2023

Na platou ispred Narodne skupštine Republike Srpske, uprkos zabrani Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), večeras su se okupili lideri opozicionih stranka i opozicioni poslanici, koji su optužili vlast u RS, sa predsednikom Miloradom Dodikom na čelu, da su svojim delovanjem poništili zaključke parlamenta RS.

Na skupu se okupilo i oko dve stotine građana, koji su došli da podrže opoziciju.

"Pripremili smo informaciju sa svim detaljima o tome kako je režim prekršio zaključke Narodne skupštine. Tražimo sazivanje posebne sednice, da nam se pojasni zašto su zaključci prekršeni, zašto se glasalo za određene zakone u parlamentu BiH, a jasno je usvojeno da nema učestvovanja u radu u zajedničkim institucijama", rekao je šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica.

Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak je rekao da je jasno da je napadnuta Narodna skupština RS, koja je najvažnija institucija.

"Republika Srpska je na prvom mestu, nećemo dozvoliti da se narod okuplja oko jednog čoveka", dodao je on.

Šef Kluba Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović rekao je da je narodna skupština "otuđena od nekolicine pojedinaca" i da režim nastavlja da ponižava tu instituciju.

"Na delu je izdaja i poniženje Republike Srpske", kazao je on.

Željko Dubravac, poslanik Narodnog fronta (NF), rekao je da nikada nisu mogli ni pomislili da će morati braniti Republiku Srpsku od izabranih predstavnika vlasti, pre svega od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

"Tražimo sednicu Narodne skupštine na kojoj će se tražiti odgovornost onih koji su prekršili zaključke Narodne skupštine. Ako sednice ne bude, idemo u proteste širom Republike Srpske", dodao je Dubravac.

Na skupu su bili i predsednici SDS Milan Miličević, PDP-a Branislav Borenović i NF-a Jelena Trivić.

Opozicija je ranije tražila posebno skupštinsko zasedanje, jer je vladajuća koalicija u RS u državnom parlamentu glasala za usvajanje nekoliko zakona iz tzv. evropske agende.

Prethodno je NSRS usvojila zaključke prema kojima predstavnici RS neće razgovarati o rešavanju bilo kog od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, dok se ne reše pitanja odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

(Beta, 09.07.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »