Više od 2.000 tela nađeno na istoku Libije posle poplava, 10.000 nestalih

Beta 12.09.2023

Spasilački timovi u Libiji izvukli su više od 2.000 tela posle poplave u gradu Derni na istoku, dok se 10.000 ljudi vodi kao nestalo, saopštio je danas Crveni krst.

Poplava koju je donela jaka sredozemna oluja "Danijel" koja se sada pomera ka Egiptu, opustošila je veliki broj gradova na istoku Libije, najviše Dernu, gde su obilne padavine i poplave porušile brane i odnele čitave kvartove.

Libijski izaslanik Međunarodnee federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Tamir Ramadan rekao je novinarima u Ženevi putem video-konferencije iz Tunisa da je broj mrtvih "ogroman" i da se očekuje da će u narednim danima dostići hiljade.

Ministar zdravlja u vladi koja kontroliše istok Libije, Otman Abduldžalil izjavio je da je situacija "katastrofalna", da spasioci još nisu uspeli da iz zemlje i ruševina izvuku veliki broj tela, da su bolnice pune leševa i da postoje oblasti do kojih službe ne mogu da stignu.

Pripadnici hitne pomoći, vojnici, vladini službenici, volonteri i stanovnici, kopaju i danas po ruševinama i iz čamca vade tela iz vode. U Dernu tek treba da stignu bageri i druga oprema.

Premijer istočne libijske vlade Osama Hamad, rekao je da je veliki broj nestalih odnela bujica pošto su pukle dve brane uzvodno i da su razaranja u Derni daleko iznad mogućnosti njegove države.

Derna je 900 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija i pod kontrolom je moćnog vojnog komandanta Halife Hiftera, koji je saveznik vlade s istoka Libije. Zapadnu Libiju, uključujući Tripoli, kontrolišu naoružane grupe koje su u savezu s drugom vladom.

Oluja je pogodila i druga područja u istočnoj Libiji, uključujući gradove Bajda, Susa, Mardž i Šahat, navodi vlada.

Stotine porodica su smeštene u škole i državne zgrade u gradu Bengaziju i drugde u istočnoj Libiji.

(Beta, 09.12.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »