Ambasada SAD: Nisu istinite vesti o navodnim kontaktima američkih i srpskih zvaničnika

Beta 12.09.2023

Vesti o navodnim kontaktima američkih i srpskih zvaničnika i pokušaj uticaja SAD na odluku o održavanju eventualnih izbora u Srbiji nisu istinite, saopštila je večeras američka ambasada u Beogradu na društvenoj mreži Iks (X).

"Vesti o navodnim kontaktima američkih i srpskih zvaničnika i pokušaj uticaja SAD na odluku o održavanju eventualnih izbora u Srbiji nisu istinite. Ovo je pitanje o kojem isključivo odlučuju izabrani srpski zvanicnici i SAD nemaju ulogu u tom procesu", navela je ambasada.

Američka ambasada je pored toga na društvenoj mreži okačila vest agencije Beta, izjavu bivšeg diplomate Nebojše Vujovića.

Vujović izjavio je ranije danas da SAD neće dozvoliti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji do kraja godine, zbog neispunjenih obaveza iz Ohridskog sporazuma.

On je agenciji Beta kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio ozbiljna upozorenja državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i njegovih izaslanika Džejmi O Brajana i Džejmi Rubina, da ne raspisuje parlamentarne izbore dok ne ispuni prihvaćene obaveze iz Ohridskog sporazuma.

"Amerika se protivi raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora iz straha da Vučićeva opcija ne doživi poraz", kazao je bivši diplomata i dodao da će se Vučić odlučiti za raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora, "verovatno par meseci pre roka".

(Beta, 09.12.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »