BBC vesti na srpskom

Fudbal i Liga šampiona: Crvena Zvezda porazom od Mančester sitija završila sezonu u Evropi

Beogradski klub je kao domaćin na stadionu „Rajko Mitić", u utakmici bez rezultatskog značaja, izgubio od evropskog prvaka Mančester sitija rezultatom 2:3.

BBC News 13.12.2023
Zvezda Siti
EPA

Crvena zvezda se porazom ispisala iz Lige šampiona za ovu sezonu.

Beogradski klub je kao domaćin na stadionu „Rajko Mitić", u utakmici bez rezultatskog značaja, izgubio od evropskog prvaka Mančester sitija rezultatom 2:3.

Izabranici Pepa Gvardiole su veći deo utakmice imali loptu u posedu i kontrolisali igru, dok je fudbaleri srpskog prvaka do šansi dolazili mahom iz kontranapada ili prekida.

Tako je Crvena zvezda postigla gol u 76. minutu posle oduzete lopte i duplog pasa Hvanga i Bukarija, kada je Južnokorejac iz redova crveno-belih smanjio na 1:2, a potom pogodak Kataija u zaostalom vremenu.

„Ponosan sam na tim, napadali smo do kraja ali nismo došli do dobrog rezultata. Ponosan sam i na sebe što sam postigao gol protiv ekipe kakva je Mančester Siti", rekao je fudbaler Crvene zvezde Hvang posle utakmice.

Mančester siti je završio grupnu fazu u najjačem evropskom klupskom takmičenju sa maksimalnim učinkom, što je prvi put da je nekom engleskom timu pošlo za rukom, dok je u drugo mesto pripalo Lajpcigu.

Proleće u Evropi dočekaće i trećeplasirani Jang bojs, koji je u drugom meču poslednjeg kola u grupi G izgubio od nemačkog kluba 1:2 u gostima.

Zvezda je takmičenje završila na začelju tabele sa jednim osvojenim bodom, sedam datih dolova i 15 primljenih.

Zvezda protiv Sitija
EPA

Početni udarac izveli su fudbaleri Crvene zvezde, ali su prvi minuti meča pripali su u potpunosti gostima.

Igrači Mančester sitija su konstantno napadali i nekoliko puta bili u prilici da ugroze gol srpskog prvaka.

Pritisak engleskog tima nakratko je prekinuo blokirani šut Zvezdinog ofanzivca i reprezentativca Gane Osmana Bukarija u 15. minutu, razbudivši pomalo uspavanu publiku.

Međutim, četiri minuta kasnije gosti su poveli golom debitanta na utakmici Mike Hamiltona

Dvadesetogodišnji vezista Sitija je dobio loptu na ivici šesnaesterca, ali i ofsajda, i posle driblinga, kojim je izbacio kapitena beogradskog kluba Aleksandra Dragovića, uputio snažan udarac koji je završio iznad glave golmana crveno-belih Omrija Glazera.

Najizgledniju šansu u prvom poluvremenu imao je mladi Zvezdin defanzivac Kosta Nedeljković šutnuvši levom nogom loptu koja je proletela tik iznad prečke.

Mančester siti je nastavio da preti i početkom drugog poluvremena, a prvu veliku šansu imao je strelac gola Hamilton, gađajući pored desne stative.

Izglednu priliku u ranoj fazi nastavka meča imali su i fudbaleri Zvezde.

Prvi pokušaj Šerifa Endiaja zaustavio je, refleksnom reakcijom, golman engleskog tima Stefan Ortega, koji je među stative stao u odsustvu prvog čuvara mreže Edersona, a potom, u istom napadu, i udarac iz daljine Gejlora Kange.

Na terenu nije bilo ni povređenog Halanda, dok je su sa klupe u igru u drugom poluvremenu ušli Sitijevi prvotimci Bernardo Silva i Fil Foden.

Ipak, gosti su u 62. minutu postigli drugi gol posle slaloma mladog norveškog napadača u redovima Mančester sitija - Oskara Boba, kroz Zvezdinu odbrambenu liniju.

Dva gola u vlastitoj mreži nisu pokolebali beogradski tim, a nadu da bi se poraz mogao izbeći, petnaestak minuta kasnije, ulio je pogodak Zvezdinog vezista Inboma Hvanga, posle oduzete lopte na sredini terena.

Međutim, u 84. minutu sviran je penal za Mančester siti nakon prekršaja nad strelcem prvog gola Hamiltonom, kada je azerbejdžanski sudija Alijar Agajev pokazao žuti karton Zvezdinom defanzivcu Naseru Đigi.

Penal je izveo Kalvin Filips i tako doveo svoj tim u vođstvo od 3:1.

Poslednji gol na utakmici postignut je u zaostalom vremenu.

Korner za Crvenu zvezdu je izveo Hvang, dok je loptu u mrežu smestio Aleksandar Katai koji je ušao u igru u drugom poluvremenu postavivši tako konačnih 3:2 u korist Sitija.

Zvezda protiv Sitija
EPA

Jang bojs - Crvena zvezda 2:0

U trenutku kada je pobeda bila neophodna, a svaki gol zlata vredan, fudbaleri Crvene zvezde su promašivali i promašivali, pa se na kraju i oprostili od evropskih takmičenja za ovu sezonu.

Imali su protiv Jang Bojsa direktan duel za evropsko proleće i semafor je na kraju pokazivao 2:0 za švajcarski tim, koji je pobedom obezbedio treće mesto i nokaut fazu Ligu Evrope.

Jang Bojs je poveo autogolom Koste Nedeljkovića u 8. minutu, dok je prednost u 29. povećao Levin Blum - fudbaleri crveno-belih su u međuvremenu stvorili čitav niz šansi, ali su neprecizni bili Šerif Endiaj, Osman Bukari, Jovan Mijatović i Žan-Filip Kraso.

Bahar
ANTHONY ANEX/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Barak Bahar

Krenula je Zvezda agresivnije i već u prvih pet minuta stvorila dve odlične prilike, ali je Šerif Endiaj bio neprecizan.

Prvi put sa desetak metara, kada je pogodio golmana Jang Bojsa, drugi put u još boljoj poziciji, kada nije dobro zahvatio loptu glavom, iako je bio potpuno sam.

Ubrzo je zapretio i Osman Bukari, ali je i švajcarski klub uspeo da na trenutak uzvrati i - povede.

Posle jednog kornera, lopta se odbila do Lorisa Benita na drugoj stativi, on šutira, golman crveno-belih Omri Glazer brani, ali se lopta od Koste Nedeljkovića vraća u gol.

I opet Zvezda stvara šansu, Bukari izlazi sam pred golmana, ali ne uspeva da kontroliše loptu, koju je golman pokupio bez previše problema.

Švajcarci su i to kaznili - Levin Blum je bio strelac, takođe posle kornera, kada je ostao sam na ivici kaznenog prostora.

Do kraja poluvremena iz tabora crveno-belih zapretio je još Hvang sa distance, ali je bio neprecizan.

Drugi deo počeo je daleko sporije, u prvih nekoliko minuta samo su fudbaleri Jang Bojsa dva puta pretili sa distance, dok Zvezda nije uspevala da poveže redove.

Prekinuo je to u 55. minutu Hvang, Južnokorejac iz redova crveno-belih, kada je pogodio stativu, a dve velike šanse imao je i mladi Jovan Mijatović, koji je ušao umesto Endiaja.

Prvo je neprecizno šutirao sa desetak metara, posle odlične asistencije Osmana Bukarija, da bi potom loše reagovao glavom, posle centaršuta Milana Rodića.

Odličnu šansu propustio je i Žan-Filip Kraso, koji je sam izašao pred golmana Jang Bojsa, ali je mlako šutirao.

Do kraja meča, Jang Bojs je imao i priliku da dodatno uveća prednost, ali je Glazer uspevao da sačuva gol.

Zvezda
ANTHONY ANEX/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Crvena zvezda - Lajpcig 1:2

Nadali su se navijači crveno-belih da bi pet godina posle Pavkovdana, kada je Milan Pavkov srušio slavni Liverpul, njihovi ljubimci mogli da im prirede još jedno nezaboravno veče, ali je Lajpcig po drugi put u dve nedelje bio bolji.

Nemački klub slavio je 2:1, golom Ćavija Simonsa u devetom minutu i Luisa Opende u 77. - Zvezda je smanjila u 81, kada je autogol postigao Henriks, odbrambeni fudbaler Lajpciga.

Bili su fudbaleri Lajpciga konkretniji od prvog minuta.

Kontrolisali su igru, lako stizali do šesnaesterca crveno-belih, a potom visokim presingom sprečavali fudbalere Zvezde da započnu napad kako treba.

Urodilo je to plodom već u 9. minutu, kada je Simons bio strelac za 1:0.

Dobio je loptu na tridesetak metara od gola i sa mnogo prostora oko sebe, zbog čega je krenuo ka golu i iz kaznenog pogodio suprotan ugao Glazerovog gola.

Odličnu šansu imao je nemački klub u 45. minutu, kada je Openda sam izašao pred Glazera, ali je izraelski golman uspeo da mu iščačka loptu, da bi samo koji minut kasnije veliku šansu, kada je Forsberg promašio sa desetak metara od gola.

Bila je Zvezda značajno agresivnija u drugom poluvremenu, imala više loptu u nogama, ali nije stvorila značajnu priliku za izjednačenje.

Najbliži tome je bio Piter Olajinka, koji je snažno šutirao sa desetak metara, ali je golman Lajpciga odlično reagovao.

Inicijativa Zvezde, po snažnoj kiši u Beogradu, prekinuta je golom Lajpciga u 77. minutu, kada je Openda pogodio posle kontra napada.

Zvezda je na 2:1 smanjila posle autogola u 80. i nezgodnog centaršuta Gejlora Kange.

Najbolji priliku za izjednačenje crveno-beli imali su u 90. minutu, kada je ponovo šutirao Olajinka, ali je Blasvič odbranio.

„Ovako ne može da se igra Liga šampiona, za mene je ovo bilo malo.

„Ako mene pitate, zasluženo smo izgubili, ni bod nismo zaslužili", izjavio je posle meča Aleksandar Dragović, kapiten Crvene zvezde.

Lajpcig - Crvena zvezda 3:1

Treću utakmicu u nizu u Ligi šampiona, jedan od najboljih fudbalera Crvene zvezde bio je golman Omri Glazer, što dovoljno govori o tome kakva je situacija bila na terenu, iako su crveno-beli uspevali na trenutke da pokažu zube.

Na semaforu je na kraju pisalo 3:1 za Lajpcig, koji je do pobede došao golovima Rauma, Simonsa i Olma. Za Zvezdu je bio strelac Marko Stamenić.

„Oni su kaznili nas, ne mi njih... Da smo bili malo mirniji utakmica je mogla da ode u drugom pravcu", sumirao je utakmicu Mirko Ivanić, fudbaler crveno-belih.

Zapretila je Zvezda prva protiv Lajpciga, već u trećem minutu preko Hvanga, ali su Nemci u poveli u 12. kada je gol postigao David Raum.

Desetak minuta kasnije sviran je penal za beogradski tim, ali je odmah i poništen posle intervencije VAR-a, dok je Glazer na drugoj strani više puta morao da spašava mrežu.

Kakva je bila situacija na terenu jasno je pokazala statistika u 35. minutu - Lajpcig je do tada napravio 203 dodavanja, a Zvezda samo 58.

U nastavku je Zvezda krenula bolje, uspevala da se približi golu protivnika, ali je uvek nedostajalo nekoliko mirnijih dodavanja na polovini protivnika.

Inicijativu beogradskog kluba, evrogolom u 59. minutu, prekinuo je 20-godišnji holandski supertalenat Ćavi Simons.

Imao je nemački sastav kontrolu meča i u nastavku, ali je Marko Stamenić u 70. minutu uspeo da smanji na 2:1, kada se mu lopta odbila posle jednog udarca, pa je sa pet metara ubacio u praznu mrežu.

Do kraja meča crveno-beli nisu stvorili priliku za izjednačenje, iako je Kosta Nedeljković pogodio stativu, ali je tada već bilo kasno - Lajpcig je u tom trenutku već uvećao prednost.

Gol je u 84. minutu postigao Dani Olmo, španski reprezentativac koji je veći deo karijere proveo u zagrebačkom Dinamu.

Zvezda Lajpcig
Filip Singer/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Zvezda Lajpcig
Filip Singer/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Crvena zvezda - Jang bojs 2:2

U „najvažnijoj utakmici" u sezoni, kako su je mnogi okarakterisali, Crvena zvezda je odigrala 2:2 protiv Jang Bojsa, osvojivši prvi bod u ovogodišnjoj Ligi šampiona, ostavivši tako otvorenim izglede za proleće u Evropi.

Igra oba tima se mahom oslanjala na kontranapade.

Crvena zvezda je na poluvremenu, baš kao u prvom kolu protiv Mančestera vodila, minimalnim rezultatom 1:0, a strelac je bio Šerif Endiaje, Senegalac u redovima crveno-belih, posle intervencije video tehnologije.

Odličnu partiju u prvom poluvremenu pružio je i čuvar mreže Crvene zvezde Omri Glazer, odbranivši nekoliko šuteva igrača u crno-žutim dresovima.

Hladan tuš za srpskog prvaka usledio je u ranoj fazi nastavka kada je izjednačio Filip Ugrinić, švajcarski fudbaler srpskog porekla.

Inicijativa fudbalera u crno-žutim dresovima se nastavila, što je dovelo do preokreta u 60. minutu, kada je rukom igrao Zvezdin defanzivac Naser Điga, pa je dosuđen penal.

Njega je u gol pretvorio Sedrik Iten, tako da je Jang Bojs poveo sa 2:1.

Konačan rezultat - 2:2, na dva minuta pre isteka regularnog toka meča, postavio je Osman Bukari, reprezentativac Gane u dresu Crvene zvezde.

Meč je produžen za sedam minuta, ali Zvezdini napadi naposletku nisu krunisani još jednim golom - posebno dobru priliku za pobedu imao je Aleksandar Katai duboko u nadoknadi vremena.

Zvezda Jang bojs
EPA
Zvezda Jang bojs
EPA
Zvezda Jang bojs
EPA
Zvezda Jang bojs
EPA

Mančester siti - Crvena zvezda 3:1

Da je neko navijačima Crvene zvezde rekao da će njihov tim voditi 1:0 na poluvremenu prvog meča Lige šampiona protiv Mančester sitija, prvaka Evrope, mnogi ne bi verovali.

Napadao je engleski šampion sve vreme, imao 22 udarca na gol, jednu pogođenu prečku, posed lopte, pregršt kornera, ali su crveno-beli od 45. minuta vodili - strelac je bio Osman Bukari, na odličnu asistenciju Mirka Ivanića.

Međutim, prednost Zvezde održana je tek tih 15 minuta koliko su igrači odmarali.

Siti je već u prvim minutima drugog poluvremena izjednačio, a potom i poveo - oba gola je postigao Hulijan Alvarez, da bi potom Rodri povećao na 3:1, kako je meč i završen.

Jedan od najzaslužnijih za prednost crveno-belih bio je golman Omri Glazer, koji je u prvom delu odbranio devet udaraca i bio heroj, ali i potom i tragičar, kada je velikom greškom Sitiju poklonio drugi gol.

Statistika je na kraju sve pokazivala - mančesterski tim je držao loptu u posedu čak 77 odsto ukupnog vremena, imao je 37 udaraca na gol, od čega 16 u okvir gola, a Zvezda samo tri.

Bila je to prava opsada gola Zvezde, gotovo svaki napad Sitija bio je opasnost po odbranu gostiju i pravo je čudo kako gol srpskog šampiona nije napunjen do vrha.

Brojkama sa poluvremena nisu mogli da veruju ni zvaničnim nalozima Lige šampiona na društvenim mrežama.

Uz gol Bukarija, u drugom poluvremenu su dobre šanse imali Hvang i Ivanić, ali su slabo šutirali.

„Da se ne lažemo, Siti je zasluženo pobedio.

„Borili smo se, kako je tako je - bravo za momke koji su počeli, koji su ušli i koji su ostali na klupi i dali nam motivaciju", izjavio je posle meča Aleksandar Dragović, kapiten Zvezde.

Bukari
PA Media
Bukari
EPA
Rodri
EPA

Ligi šampiona, sezona 2023/2024

Mančester siti ove godine brani titulu evropskog prvaka, osvojenu pobedom 1:0 nad milanskim Interom.

Od engleskih klubova, uz ekipu Pepa Gvardiole, igraće i Arsenal, Mančester Junajted i Njukasl, koji prvi put posle 20 godina igra u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

Upravo je Siti i najveći favorit da odbrani titulu, ispred Real Madrida i Bajerna iz Minhena, prema simulacijama zasnovanim na indeksu kompanije Grejsnout (Gracenote's Euro Club Index).

Siti ima 37 odsto šanse za osvajanje trofeja, Real 13 odsto, a Bajern 11 odsto, a 19 odsto šanse da novo ime bude ugravirano na peharu.

Ovo će pritom biti poslednja sezona postojećeg formata - 32 tima u grupnoj fazi, podeljenih u osam grupa od po četiri, a prva dva idu u 16 ​​poslednjih.

Velike promene najavljene su za sezonu 2024/25.

U novom formatu igraće 36 klubova, a dva od četiri dodatna mesta dodeljuju se su zemljama čiji su klubovi pokazali najbolje rezultate u prethodnoj sezoni.

O Zvezdi

Crvena zvezda je bila prvak Evrope 1991. godine, što je bio (i ostao) najveći uspeh tadašnjeg jugoslovenskog fudbala.

Sa imenima poput Siniše Mihajlovića, Dejana Savićevića, Roberta Prosinečkog, Miodraga Belodedića, Darka Pančeva, Zvezda je u finalu u italijanskom Bariju pobedila Olimpik iz Marseja posle boljeg izvođenja penala.

To takmičenje se tada zvalo Kup evropskih šampiona, a u međuvremenu je promenjeno i ime i format - Liga šampiona.

Beogradski Partizan, najveći rival Crvene zvezde, bio je prvi klub iz regiona koji se plasirao u grupnu fazu Lige šampiona 2003. godine, pod trenerskim vođstvom čuvenog nemačkog fudbalera Lotara Mateusa, a crno-beli su taj uspeh ponovili 2010.

Kada je Mateus predvodio tim Partizana, crno-beli su u dvomeču za plasman u grupnu fazu Lige šampiona pobedili Njukasl, sa legendarnim napadačem Alanom Širerom.

Pročitajte o tom meču u posebnom tekstu BBC-ja na srpskom.

Sve do 2018. godine, Crvena zvezda je čekala i nadala se plasmanu u Ligu šampiona.

Te godine su se crveno-beli konačno domogli grupne faze najjačeg evropskog takmičenja, a ostaće upamćena pobeda nad slavnim Liverpulom u Beogradu.

I naredne godine, Zvezda se domogla grupne faze Lige šampiona, ali kao ni prethodne nije uspela da prođe grupnu fazu takmičenja.

Te 2019. godine, crveno-beli su se za plasman u grupnu fazu borili protiv švajcarskog Jang bojsa, sa kojim su ove sezone u istoj grupi.

Pobedila je Zvezda tada u grupi grčki Olimpijakos, ali je pretrpela i najteži evropski poraz u istoriji - od minhenskog Bajerna 6:0.


Pogledajte video: Kako se čuva pehar prvaka Evrope u Ljutice Bogdana


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.13.2023)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »