SSP Novi Sad: Umesto u dino-parkove, vlast da uloži u toplifikaciju Klise

Beta 23.09.2023

Gradski odbor Stranka slobode i pravde (SSP) u Novom Sadu ocenio je pred grejnu sezonu da bi naprednjačka vlast umesto što ulaže u kružne tokove, dino-parkove i ostale "promašene investicije" trebalo da uloži u toplifikaciju Klise, najvećeg dela grada u Novom Sadu sa individualnim ložištima.Aktivista Gradskog odbora SSP Novi Sad Aleksandar Radukin u saopštenju je naveo da bi se korišćenjem obnovljivih izvora energije, biomase iz poljoprivrede i s urbanih zelenih površina, solarne energija i energije iz spaljivanja otpada, dobijala toplotna energija najmanje 30 odsto jeftinija od cene prirodnog gasa. Kako je naveo, tako bi bila iskorišćena biomasa koja sada propada ili je paori spaljuju na njivama.

Dodao je i da bi na taj način smeće bilo pretvarano u toplotu na bezbedan način u modernim spalionicama, umesto da postane izvor zagađenja vazduha i vode na nesanitarnoj deponiji.

"Dok po evropskim gradovima, kao što su Beč, Kopenhagen ili Stokholm, niču moderne spalionice s pogonima za proizvodnju jeftine i čiste energije, Novi Sad ide u susret još jednoj neizvesnoj zimi. Grejaće nas ili preskupo centralno grejanje, koje plaćamo cele godine, ili ćemo u furune ubacivati sve što gori, makar to značilo da ćemo ponovo biti među najzagađenijim gradovima i udisati toksičan vazduh", naveo je Radukin.

Prema njegovim rečima, "sve su to skupa postrojenja", ali je najskuplje nečinjenje i izbegavanje odgovornosti, što, kako je naveo, "naprednjačka vlast godinama radi o trošku svih građana".

Istakao je i da mnogi evropski gradovi za proizvodnju biogoriva koriste i otpadne vode, dok Novi Sad svoju kanalizaciju, u 12. godini vlasti SNS, i dalje ispušta direktno u Dunav.

"Koliko nas je naprednjačka vlast unazadila i srozala sve standarde, najbolje govori podatak da odlazeća vlast sve ovo nije razmatrala čak ni u okviru svojih predizbornih fantazija, iako je mogla da obeća jeftinije grejanje, nova radna mesta, smanjenje zagađenosti vazduha. Moglo bi se reći da njih ne interesuje ništa osim jeftinih, kozmetičkih projekata koje će skupo naplatiti iz budžeta koji pune svi građani", kazao je on.

(Beta, 09.23.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »