Izraelske vazduhoplovne snage treći dan zaredom napale pojas Gaze

Beta 24.09.2023

U izraelskom vazdušnom udaru napadnuti su danas ciljevi ekstremista u pojasu Gaze treći dan zaredom, saopštila je danas izraelska vojska pošto su Palestinci kraj granične ograde lansirali zapaljive balone u Izrael i bacali eksplozive na vojnike.

Udaru je prethodila vojna racija na severu okupirane Zapadne obale u kojoj su ubijena dva Palestinca, naveli su palestinski zvaničnici.

Bilo je to najnovije krvoproliće u pojačanom nasilju tokom jevrejskih verskih praznika.

Nasilje na granici između pojasa Gaze i Izraela protekle nedelje povećalo je opasnost od eskalacije prvi put od maja prošle godine kada je izbio sukob između Izraela i Islamskog džihada.

Izbilo je u osetljivom trenutku kada Jevreji obeležavaju Dan pokajanja, Jom Kipur, najsvetiji u judaizmu, a potom jednonedeljni festival Sukot.

Izveštaja o žrtvama u izraelskom udaru u Gazi nije bilo.

Ranije danas su izraelski vojnici ranili pet Palestinaca koji su protestovali kraj ograde duž granice Izraela i gusto naseljene enklave.

Palestinci povremeno protestuju protiv blokade Izraela i Egipta koja traje već 16 godina.

Izrael tvrdi da je blokada neophodna kako bi se sprečilo naoružavanje islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u Gazi.

Izraelska vojska je danas objavila da je ciljala dva punkta koja pripadaju Hamasu, istočno od izbegličkog logora Bureidž i Džabalije.

Punktovi su bili blizu ograde koja razdvaja Gazu od Izraela i tamo su desetine Palestinaca svakog dana demonstrirale protekle nedelje.

Treći put za tri dana mediji su objavili fotografije demonstranata kako puštaju balone vezane za zapaljive naprave preko istočne granice.

Baloni su izazvali dva požara u Izraelu, saopštila je izraelske vojska.

Napetost se takođe oseća na Zapadnoj obali gde je u izbeglički logor Nur Šams kraj Tulkarma ušla vojska da uništi komandni centar ekstremista i skladište bombi u jednoj zgradi.

Tokom te vojne racij ubijena su dva Palestinca, a Hamas je potvrdio da je jedan bio član te organizacije.

Vojnici su danas ušli i u kampus Univerziteta Birzeit i uhapsili devet studenata, za koje tvrde da podržavaju Hamas.

Univerzitet je osudio raciju u kojoj je navodno pričinjena šteta imovini.

Izraelska vojska je rekla da su osumnjičeni kovali zaveru za napad na izraelske mete.

(Beta, 09.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »