POKS traži trodnevnu žalost za ubijene Srbe sa Kosova

Beta 26.09.2023

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je danas od vlasti u Srbiji da proglasi trodnevnu žalost i saopšti koliko je srpskih žrtava bilo u sukobu koji se dogodio u selu Banjska na severu Kosova i koji su razlozi za to.Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović ocenio je u saopštenju da su sukobi na severu Kosova posledica "fašističkog režima" kosovskog premijera Aljbina Kurtija "potpomognutog NATO trupama i pogrešne politike popuštanja zapadu koju u kontinuitetu, godinama vode zvaničnici Srbije".

"Da nije Briselskim sporazumom koji je potpisao Ivica Dačić 2012. godine povučena srpska policija sa severa Kosova, kao i pravosuđe i druge institucije naše države i da nije predsednik Srbije nedavno prihvatio francusko-nemački sporazum kojim de fakto priznaje lažnu državu 'Republiku Kosovo', Srbi ne bi bili prepušteni sami sebi u odbrani svojih života i imovine", naveo je Mihailović.

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme za promenu srpske politike i za jasno opredeljenje da evropski put nije važniji od južne pokrajine i srpskog naroda koji živi tamo.

"I da ne pristajemo na njihovo posredovanje u razgovorima Beograda i Prištine, nego jedino pristajemo na posredovanje UN uz poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Politika popuštanja prema zapadu je doživela potpuni krah i vodi polakom, ali sigurnim nestanku našeg naroda sa prostora odakle smo svi potekli", ocenio je Mihailović.

Vlada Srbije proglasila je sredu, 27. septembar, za Dan žalosti u Srbiji zbog sukoba na Kosovu u kojem je ubijeno najmanje četvoro Srba.

(Beta, 26.09.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »