Aleksić za Betu: Vučić i Radoičić su najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj

Beta 26.09.2023

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj.

Komentarišući snimak koji je objavio kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja, a na kome se u manastiru Banjska u punoj ratnoj opremi vidi Radoičić, Aleksić je agenciji Beta rekao da je politika Srpske liste, Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića prema Kosovu doživela debakl.

Naglasio je da zbog izgubljenih života na severu Kosova, Vučić mora da snosi odgovornost.

"Posle oružanog sukoba u Banjskoj, u kome je najmanje četvoro ljudi poginulo, Aleksandar Vučić bi morao da podnese ostavku. Milan Radoičić nije mogao da oružano organizuje nekoliko desetina Srba na severu bez znanja i odobrenja Vučića i srpskih bezbednosnih službi. Njih dvojica su najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj", kazao je Aleksić.

Naveo je da Srbija plaća "skupu cenu katastrofalne politike režima" Aleksandra Vučića.

"Vučić i SNS su u poslednjih deset godina predali Prištini sve institucije koje je država Srbija imala na severu Kosova, a srpski narod je ostao prepušten sam sebi. Istovremeno, funkcioneri Srpske liste su se enormno bogatili razvijajući biznise po celoj Srbiji, gradili su autoputeve, zgrade i hotele, postali su vlasnici ogromnih nekretnina pa čak i jahti. A sad su u sigurnu smrt poveli mlade i nedužne ljude", ocenio je on.

Dodao je, da je sada najvažnije da se spreči eskalacija sukoba.

"Sukob u Banjskoj je posledica katastrofalnih politika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija. Takođe, činjenica je da srpske službe bezbednosti ništa nisu uradile da ne dođe do oružanih sukoba. Vlast u Beogradu je dužna da saopšti ko je organizovao naoružane Srbe i šta im je bio cilj", rekao je Aleksić.

Istakao je da se od prištinskog premijera Aljbina Kurtija ne može očekivati normalnost na severu.

"Međutim, veliki je problem ako mi našim pogrešnim potezima olakšavamo Kurtiju da potpuno okupira sever Kosova i ugrozi opstanak srpskog naroda", kazao je Aleksić.

Kosovski ministar policije Dželjaj Svećlja objavio je na Fejsbuku video snimak iz manastira Banjska, na kojem se, kako on tvrdi, vidi i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

"Ovaj na slikama ispod je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, s crne liste SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista", napisao je Svećlja.

Dodao je da se "mapa terorističkog napada svakodnevno pojašnjava".

"Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsednika Radoičića, preduzeli su terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući da destabilizuju našu Republiku. Dakle, Srpska lista svoje učešće na Kosovu vidi samo na teroristički način. Nisu uspeli", naveo je kosovski ministar policije.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) advokat Vladimir Đukanović pozvao je potpredsednika Srpske liste da sledeći put, kako je naveo, nakon sukoba ostavi vizit kartu.

"Milan Radoičić, čovek koji posle svakog sukoba ostavlja na licu mesta svoja dokumenta. Jedinstven primer ratnika u svetu. Sledeći put neka im ostavi vizit kartu", objavio je Đukanović na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

U oružanom sukobu između grupe Srba i kosovske policije koji se dogodio u nedelju u selu Banjska na severu Kosova, prema do sada potvrđenim podacima poginula su tri napadača srpske nacionalnosti i jedan kosovski policajac albanske nacionalnosti.

Za sada se zna da su najmanje tri ranjena Srbina smeštena u bolnicama u Novom Pazaru i Prištini, dok su osmoricu uhapsile prištinske vlasti.

Imena poginulih, ranjenih i uhapšenih Srba još nisu saopštena.

(Beta, 09.26.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »