Udruženje Dona Srbija: Trkom za ozadravljenje ukazano na značaj preventivnih pregleda

Beta 27.09.2023

Тrka za ozdravljenje održana je i ove godine na Adi Ciganliji, peti put zaredom, a okupila je veliki broj stručnjaka, predstavnika pacijenata, poznatih ličnosti i sportista, koji su podsetiti na značaj preventivnih pregleda i brige o sopstvenom zdravlju, saopštio je Srpski forum protiv raka dojke "Evropa Dona Srbija".

Cilj akcije, održane 16. septembra, je da okupi osobe koje su preživele bolest i njihove prijatelje, kako bi podržali akciju o podizanju svesti u borbi protiv raka dojke ali i odali počast onima koji su izgubili bitku s tom teškom bolešću.

Rak dojke najučestalija maligna bolest kod žena, a u Srbiji se svake godine otkrije približno 4.600 njih sa nekim oblikom raka dojke.

Srbija je po smrtnosti od raka dojke na vrhu liste evropskih zemalja.

Koordinator Trke za ozdravljenje (Race for the Cure) Jasmina Lukić istakla je da je jedan od ciljeva manifestacije, apel državnim institucijama da svim pacijentima u Srbiji obezbede nove, neophodne terapije za odredjen tip raka dojke o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, a koje se već primenjuju svuda širom Evrope.

Ona je rekla da u okviru te akcije prikupljaju sredstva za fond Pink poklon pažnje za žene koje se leče pri kliničkim centrima i onkološkim dispanzerima u Srbiji. Ove godine predvidjeno je da se poklonima obraduje hiljadu žena.

Predsednik udruženja "Evropa Dona Srbija" Mirjana Branković Magić najavila je nekoliko aktivnosti ovog udruženja predvidjenih do kraja ove godine.

Među njima su podkasti sa lekarima iz oblasti onkologije koji pružaju savete u vezi sa rakom dojke, saradnja sa Društvom Srbije za borbu protiv raka i Udruženjem pacijenata obolelih od melanoma, a u okviru projekta Podrška prevenciji malignih bolesti (karcinom dojke od prevencije do lečenja).

Tim povodom biće organizovane tribine i ulični događaji sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije, ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja raka dojke, u više gradova u Srbiji.

Predviđena je i priprema i štampa jednog broja časopisa Rak koji će podržati aktivnosti udruženja "Evropa Done Srbija".

Magić je naglasila da je "Evropa Dona Srbija" učesnik regionalnog projekta koji finansira Think Pink Europe iz Belgije, a u planu udruženja su mamografska snimanja u romskoj populaciji na širem području Beograda starosti iznad 40 godina.

(Beta, 09.27.2023)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »