Milatović svim partijama šalje platformu za ubrzanje evrointegracija Crne Gore

Beta 02.10.2023

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da će danas svim parlamentarnim partijama poslati platformu o evrointegracijama sa ciljem vraćanja u fokus evropske agende i reformi i zajedničkog delovanja u tom pravcu.

Milatović je na vanrednoj konferenciji za medije predstavio javnosti dokument "Zajednička platforma za Crnu Goru u EU" i rekao da je poslednjih meseci rad na tom cilju "stavljen u drugi plan" iako u toj zemlji ne postoji politički subjekat koji se protivi ulasku u Uniju.

"Izbori su održani pre četiri meseca, a mi još čekamo uspostavljanje funkcionalne skupštine i formiranje vlade. Imajući u vidu institucionalnu blokadu, ova platforma koju predstavljam može da bude dodatni korak kojim želim da dam doprinos političko-institucionalnoj konsolidaciji u našoj zemlji", kazao je Milatović.

Milatović platformom, između ostalog, predlaže pokretanje parlamentarnog dijaloga o izboru nosilaca najviših sudskih i tužilačkih funkcija, nastavak borbe protiv korupcije i kriminala, posvećenost reformi izbornog zakonodavstva, depolitizaciju javne uprave, privlačenje kredibilnih investicija, potpunu usklađebnost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i "jačanje konstruktivne uloge" Crne Gore u regionu.

"Potpisnici platforme, na ovaj način, promovišu političku stabilnost, konsenzus oko zajedničkih vrednosti i spremnost na udruženo delovanje, u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore", naveo je Milatović.

Najavio je da će narednih dana inicirati sastanke s predstavnicima parlamentarnih partija o svim pojedinačnim pitanjima iz platforme i izrazio nadu da će ti razgovori rezultirati potpisivanjem dokumenta i zajedničkim radom na njegovoj realizaciji.

(Beta, 02.10.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »