BBC vesti na srpskom

Amerika i politika: Prvi put u istoriji smenjen predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa

Kevin Mekarti je posle smenjivanja izjavio da je stvar bila lične prirode, optuživši političkog protivnika iz Republikanske stranke Meta Gejca.

BBC News 04.10.2023  |  Entoni Zurčer i Sem Kabral -
Kevin Mekarti
Reuters
Kevin Mekarti

Prvi put u istoriji američke politike smenjen je predsedavajući Predstavničkog doma, jednog od dva u Kongresu.

Tesnom većinom od 216 prema 210, Predstavnički dom je izglasao smenjivanje Kevina Mekartija, koji je bio lider republikanske većine u donjem domu Kongresa.

Za odlazak Mekartija sa tog mesta glasali su i pojedini republikanci, predvođeni tvrdim krilom koji su mu zamerili što je navodno sklopio dogovor sa demokratama u vezi sa finansiranjem vladinih agencija.

Za sada nije poznato ko će naslediti Mekartija na mestu predsedavajućeg donjeg doma Kongresa,

Met Gejc, republikanac sa Floride i saradnik bivšeg predsednika Donalda Trampa, pokrenuo je u ponedeljak retko korišćenu proceduru, poznatu kao „predlog za napuštanje", kako bi Mekartija sa mesta predsedavajućeg Predstavničkog doma.

On je optužio Mekartija da je napravio tajni dogovor sa Belom kućom kako bi se nastavilo finansiranje Ukrajine usred pregovora da se spreči delimična blokada vlade tokom vikenda.

Mekarti je to demantovao.

Tokom privatnog sastanka sa republikancima u utorak uveče, pošto je smenjen sa mesta predsedavajućeg, Mekarti je kolegama rekao da ne planira da se ponovo kandiduje za istu poziciju.

Potom je optužio političkog protivnika Gejca da želi da privuče pažnju.

„Znate da je stvar bila lična i da nije imala nikakve veze sa trošenjem budžetskih sredstava", rekao je na konferenciji za medije.

Mekarti je u januaru ove godine jedva izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma posle rekordnih 15 krugova glasanja.

Gejc i drugi pripadnici tvrdog krila republikanaca uporno su odbijali da glasaju za njega.

Mekartija je na kraju podržalo 210 republikanaca, ali je osmoro glasalo protiv njega, pridruživši se tako svim demokratama u tom domu Kongresa.

Jedan od glasova protiv Mekartija stigao je i od Nensi Mejs, umerene struje republikanaca, što je bilo iznenađenje.

Kongresmenka iz Južne Karoline izjavila je je da na mestu predsedavajućeg želi da vidi osobu „koja će govoriti istinu američkom narodu, koja će biti iskrena sa kongresom, sa obe stranke".

Matt Gaetz and Kevin McCarthy
Getty Images
Met Gejc i Kevin Mekarti

Uoči glasanja o poverenju Mekartiju, demokrate su jasno stavile do znanja da nemaju nameru da ga podrže.

„Neka se valjaju u svinjcu sopstvene nesposobnosti", rekla je kongresmenka Pramila Džajapal iz Vašingtona.

U donjem domu, koji kontrolišu republikanci sa tesnom većinom od 221 spram 212, vladala je tišina dok se čekao ishod glasanja.

„Kancelarija predsedavajućeg Predstavničkog doma se ovim proglašava upražnjenom", rekao je republikanac iz Arkanzasa Stiv Vomak , progšavajući smenu Mekartija udarcem čekića.

U sali su se čuli uzdasi.

Ranije tokom dana bivši predsednik Amerike Donald Tramp objavio je na društvenim mrežama da bi stranka trebalo da se bori protiv „radikalno levo orijentisanih demokrata" umesto unutar sebe.

Republikanac iz Severne Karoline Patrik Mekhenri, koji je podržao Mekartija, sada je privremeni predsedavajući.

On je proglasio pauzu u radu od nedelju dana.

Nije jasno da li će Mekhenri imati sva ovlašćenja ili će moći da se bavi samo administrativnim stvarima i nadgledanjem novih izbora za Mekartijevog naslednika.

Nije određeno koliko dugo neko može biti na mestu privremeno predsedavajućeg, mada je glasanje planirano za 11. oktobar.

Republikanci iz Luizijane i Minesote, Stiv Skalis i Tom Emer, pominju se kao potencijalni kandidati da zamene Mekartija, iako nijedan nije objavio da je zainteresovan za tu funkciju.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer navela je u izjavi da se predsednik Džozef Bajden nada da će novi predsedavajući biti brzo izabran, navodeći da „izazovi sa kojima se nacija suočava neće čekati".

Prethodna dvojica predsedavajućih iz redova Republikanske stranke, Pol Rajan i Džon Bohner, napustili su kongres posle sukoba sa konzervativnijim kolegama.

Takozvani predlog za napuštanje prethodno je dva puta korišćen kako bi se izglasalo nepoverenje predsedavajućima 2015. i 2010. godine, ali neuspešno.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.04.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »