U gašenju požara u Osijeku povređana tri vatrogasca, pomagao robot

Beta 04.10.2023

U gašenju požara uskladištene plastike u osječkoj firmi "Drava International" su povređena tri vatrogasca, od kojih jedan teže, saopštila je danas Hrvatska vatrogasna zajednica.

"U gašenje požara odmah su angažovane sve snage, i gradski i županijski štab, a sada je na terenu oko 180 vatrogasaca s 82 vatrogasna vozila", rekao je glavni vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković.

Kako je navedeno u saopštenju, u gašenje požara je uključen i robot civilne zaštite koji je pomogao u "presecanju požarišta".

Svi vatrogasci koji su prošle noći i jutros bili na gašenju požara, na preventivnom su pregledu u hitnoj medicinskoj službi zbog otrovnih gasova.

"Požar je još aktivan i biće sigurno aktivan tokom celog dana", rekao je Tucaković, navodi se u saopštenju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na sednici Vlade da je požar plastike koji je teško ugasiti, "nezapamćen".

"Videli smo i veliki dim. Važno je da tu građani prate informacije i upozorenja koje će davati nadležne službe", rekao je premijer i najavio istragu uzroka požara.

Veliki požar je planuo posle ponoći na deponiji uskladištene plastike firme za njenu preradu "Drave International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je da su kvaliteta vazduha i vode u Osijeku zadovoljavajući i da osječke škole rade normalno.

On je, kako je prenela agecija Hina, apelovao da se istraži kako je bilo moguće da se na deponiju te firme godinama odlagala plastika što je dovelo do požara koji je pretnja za kvalitet vazduha za stanovništvo u Osječko-baranjskoj županiji.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je za regionalnu N1 televiziju da se godinama upozoravalo na način odlaganja plastike u firmi "Drava international".

I on je tražio istragu i utvrđivanje propusta u ovom slučaju, upozorivši da je "dim kancerogen i da je, po njegovim informacijama, stigao i do BiH".

Zbog velikog požara i dima Sistem za rano upozorenje Civilne zaštite poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka i opštine Tordinci da zatvore prozore i da ne izlaze napolje bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog delovanja gasova usled požara plastike.

(Beta, 10.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »