Istraživanje: U Srbiji 34 odsto ispitanika odlučuje se samostalno na režim ishrane

Beta 11.10.2023

U Srbiji se 34 odsto od oko 1.000 ispitanika odlučuje samostalno na poseban režim ishrane, a samo njih 10 odsto to učini na preporuku lekara ili nutricioniste, rekao je danas rukovodilac Službe za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije Dimitrije Ivanović na predstavljanju rezultata istraživanja o navikama u ishrani.

U okviru nacionalne kampanje za prevenciju gojaznosti "Teži ravnoteži", koju je pokrenulo Udruženje za prehrambenu industriju PKS-a i Ministarstvo zdravlja, u septembru je sprovedeno istraživanje građana Srbije na temu režima ishrane, načina na koji se informišu o nutritivnim vrednostima namirnica i šta su motivi da započnu neke režime ishrane.

Na pitanje da li vode računa o ishrani 85 odsto njih je reklo da umereno ili da veoma vode računa, dok 15 odsto uopšte ne vodi računa.

Među ispitanicima 75 odsto njih nije bilo ni na kakvim režimima ishrane tokom prethodnih šest meseci, a onima koji su bili glavni motiv je bio gubitak težine, sprečavanje zdravstvenih problema i potreba za viškom energije.

Za 51 odsto ispitanika je veoma važan sastav proizvoda, a 30 odsto njih čita nutritivne deklaracije na proizvodima.

"Ovi podaci nas raduju, jer su građani počeli da obraćaju pažnju na sastav proizvoda i njihove kalorijske vrednosti", kazao je Ivanović.

Pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković je istakla da je važno na koji način i koliko je stanovništvo informisano o ishrani, dijetama i njihovim posledicama.

"Ministarstvo zdravlja planira da, uz podršku Odbora Skupštine Srbije za sport, Ministarstva prosvete i Ministarstva sporta, organizuje javni roditeljski sastanak na kome ćemo predstaviti značaj programa fizičke aktivnosti za učenike od prvog razreda osnovne škole do kraja srednje, gde ćemo promovisati zdravu ishranu i fizičku aktivnost", rekla je Janković.

Dodala je da je u taj program uključeno 95 škola, 192 odeljenja, kao i da podršku daje 76 domova zdravlja, timovi pedijatara i medicinskih sestara.

(Beta, 10.11.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »