Počela Beogradska bezbednosna konferencija, neće biti razgovora o Kosovu i ratu u Izraelu

Beta 11.10.2023

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Igor Bandović otvorio je danas Beogradsku bezbednosnu konferenciju (BSC).

U fokusu tema ovogodišnje konferencije koja nosi naziv "Rekonstrukcija globalnog (ne)reda", biće geostrateška pitanja, globalna bezbednost, proširenje EU, borba za demokratiju, zarobljavanje države, sajber bezbednost, ljudska prava, rešavanje sukoba, rat u Ukrajini i "zelena tranzicija".

Bandović je u govru rekao da je konflikt na Kosovu pokazao koliko je mir nestabilan.

"Nedostatak sistema na Balkanu je doveo do strašnih posledica. Strašno je da je i pored toliko godina diplomatskih razgovora konflikt na Kosovu za jako kratko vreme pokazao koliko je mir nestabilan", rekao je direktor BCBP u Hotelu "Hajat" gde se održava konferencija.

Izneo je da je odluka da se na konferenciji ne razgovara o Kosovu doneta posle pokušaja BCBP da pozove u Beograd prištinske zvaničnike, ali im srpske vlasti nisu dozvolile da prisustvuju, a razgovor na konferenciji o ratu Izraelu nije mogao da bude pripremljen jer je taj sukob tek počeo.

"Ovo je druga godina kako održavamo konferenciju dok traje konflikt u Ukrajini, ali danas je to i u kontekstu novog konflikta na Bliskom istoku", dodao je Bandović na otvaranju konferencije.

Posle kratkog filma o srpskom diplomati Milovanu Milovanoviću (1863-1912) predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Srđan Cvijić je izjavio da se pita šta bi danas uradio taj političar.

"Šta bi bio njegov stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu? Da li bi Srbija i dalje bila samo jedna od evropskih država koje još nisu uvele sankcije Moskvi?", pitao je on.

U okviru BSC koji ćtraje do petka, 13. oktobra, biće prvi put uručena nagrada "Svetionik", a dobitnik je uzbunjivačiz "Krušika" Aleksandar Obradović.

"Nagrada 'Svetionik' je podsetnik kakve vrline treba da krase pojedince u društvu, u kojem pravcu društvo treba da ide, koje osobine da vrednuje, neguje i nagradi. Hrabri čin Aleksandra Obradovića predstavlja nepokolebljivu borbu građanina protiv zla i zarobljene države, i kao takav nam osvetljava put koji treba da pređemo da bismo postali bolji kao pojedinci i društvo", rekao je Bandović.

(Beta, 10.11.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »