Radeta (SRS): Predložili smo premijerki da smeni Danicu Grujičić i imenuje Zlatibora Lončara

Beta 12.10.2023

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je danas da je ta stranka predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić podnela memorandum u kome se traži smena ministarke zdravlja Danica Grujučić, za koju je navela da za vreme svog mandata nije uradila ništa za poboljšanje zdravstvenog sistema, ili položaja zaposlenih u zdravstvu.

Radeta je na konferenciji za novinare u prostorijama SRS rekla da su radikali premijerki predložili da, umesto Grujičić za ministra zdravlja imenuje bivšeg ministra Zlatibora Lončara.

Ona je kazala da se Danica Grujičić "od početka", odnosno odmah nakon završenih prethodnih parlamentarnih izbora, "bukvalno nudila" da bude ministarka zdravlja, te navela da se "nekome ko se tako nudi nikada ne sme dodeliti takva funkcija".

"Ona za godinu dana od kada je ministar baš ništa nije uradila. Pokazala je da nije za timski rad", rekla je Radeta.

Kako je istakla, Grujičić je "na osnovu ličnih stavova" i bez "ikakvih provera" smenila nekoliko direktora zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Među odlukama Grujičić koje je kritikovala, Radeta je pomenula najavu ministarke zdravlja da će zabraniti pušenje, iako je za to prethodno potrebno doneti zakon, kao i pokušaj da se nametne radnicima koji su na bolovanju da se na 15 dana javljaju lekaru.

Dodala je da je "jedna od većih grešaka Danice Grujičić to što je oterala iz zdravstva stručnjake svetskog glasa, koji su istina penzionisani, ali su svojim savetima mogli da doprinesu obučavanju mladih lekara".

Radeta je kritikovala i nameru Danice Grujičić da zabrani lekarima, koji su zaposleni u državnim, rad i u privatnim ustanovama, što, kako je navela, može doprineti njihovom odlasku iz zemlje, jer su u svim evropskim zemljama plate lekara veće nego u Srbiji.

Istakla je da Grujičić nije pokazala inicijativu za upotrebu kovid bolnica, koje nakon završene epidemije se ne koriste više za tu namenu, i navela da je predlog radikala da se kovid bolnica u Batajnici pretvori u bolnicu za lečenje retkih bolesti.

Podsetila je i da je Danica Grujičić "pompezno najavila" da će ponovo na Narodnoj skpštini uputiti zakon o presađivanju organa, "isti onaj koji je na inicijativu SRS poništio Ustavni sud".

"Mi u ovom memorandumu predlažemo Ani Brnabić da hitno smeni Danicu Grujičić i na to mesto vrati Zlatibora Lončara. On nikada nije radio stvari na svoju ruku. Ono što je radio, radio je u konsultaciji sa ostalim članovima Vlade", kazala je Radeta.

Prema njenim rečima, takav zahtev je upućen zato što se približavaju najavljeni parlamentarni izbori, u decembru ili na proleće naredne godine, i da je dok naredna parlamentarna većina ne izglasa novog ministra zdravlja je potrebno da Grujičić ne bude na toj funkciji.

(Beta, 10.12.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »