BBC vesti na srpskom

Zločin kod Mladenovca: Podignuta optužnica protiv osumnjičenog za ubistva u Duboni i Malom Orašju

Tužilaštvo za osumnjičenog traži maksimalnu kaznu od 20 godina, a terete se i njegov otac i rođaci.

BBC News 18.10.2023
Voće i zeleni valovi doskoro su bili jedina obeležja sela Dubona
BBC

Skoro pola godine posle tragedije u Duboni i Malom Orašju, selima kod Smedereva i Mladenovca, Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv 21-godišnjeg U.B.-a, osumnjičenog da je ubio devet, a ranio 12 ljudi, a terete se i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca.

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu od 20 godina za napadača, koji je prema istrazi, pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet ljudi, među kojima je dvoje maloletnih, a ranio 12, saopštili su 18. oktobra predstavnici tužilaštva.

Okrivljeni U.B. u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega mu se prema Krivičnom zakoniku, ne može izreći kazna doživotnog zatvora, već je maksimalna 20 godina, kako je tužilaštvo i predložilo u optužnici.

Dvadeset godina zatvorske kazne, tužilaštvo traži i za njegovog oca, dok se za ujaka i brata od ujaka predlaže kazna od po šest godina zatvora.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je počinio krivično delo teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i prometa oružja i eksplozivnih materija, kao i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Optužnica je dostavljena Višem sudu u Smederevu, koji tek treba da odluči da li će je potvrditi, sa predlogom da se produži pritvor svim optuženim.

Za šta se terete otac i rođaci osumnjičenog?

Goran i Boris G. iz Kragujevca, rođaci osumnjičenog za masovno ubistvo u selima kod Mladenovca i Smedereva, optuženi su za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, istraga je pokazala da su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja.

Za njih se traži po šest godina zatvora.

Radiša B. otac osumnjičenog napadača, tereti se za neovlašćeno držanje i nabavljanje veće količine vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

tabla Dubona
Andrej Cukic/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Osumnjičeni 21-godišnji napadač U. B. uhapšen je tek posle višesatne potere, a u pretresu vikendice gde se krio pronađen je pravi arsenal oružja, pa i nedozvoljenog automatskog.

Prilikom bekstva sa lica mesta, on je najpre neovlašćeno koristio tuđe motorno vozilo, a potom u blizini naplatne rampe Mali Požarevac pretio bombom taksisti i putnici u tom vozilu koja je bila u drugom stanju.

Tužilaštvo u Smederevu navelo je da je osumnjičeni zaustavio taksistu i primorao ga da ga odveze do sela na teritoriji opštine Kragujevac, gde je u toku prepodnevnih časova 5. maja osumnjičeni pronađen u objektu vlasništva njegovog ujaka.

On je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu priznao zločin i određen mu je pritvor do 30 dana.

Rekao je i da je želeo da „zaplaši meštane".

Dvadeset dana posle ubistva, osumnjičeni je iz pritvora u Smederevu premešten u zatvorsku bolnicu Okružnog zatvora u Beogradu, kako bi se izvršilo psihijatrijsko veštačenje, naveli su tada iz Višeg tužilaštva u Smederevu za Radio-televiziju Srbije.

Više javno tužilaštvo u Smederevu je 25. maja saopštilo i da je uhapšen ujak osumnjičenog za masovna ubistva i da se tereti za krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, objavila je Politika.

Bratislav Gašić, ministar policije, taksativno je u raspravi u Skupštini Srbije naveo sva prethodna dela osumnjičenog U. B. i krivične prijave protiv njega podnete, ali nikada nije odgovarao.

Između ostalog, pre tri godine protiv njega je bila podneta krivična prijava zbog toga što je udario policajca motociklom i teško ga povredio.

Pet dana posle ubistava u Mladenovcu, policija je potvrdila da je uhapsila i oca osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Prema saopštenju tužilaštva, uhapšen je kako bi se utvrdilo poreklo oružja kojim je njegov sin počinio zločin.

Ocu osumnjičenog je određen pritvor od 30 dana.



Ovo je drugi veliki zločin na području Mladenovca u poslednjih 10 godina.

Aprila 2013. godine, ratni veteran Ljubiša Bogdanović (60) ubio je 13 ljudi, među kojima sina, majku, ženu ranio, a potom je nastavio da puca i po komšijama u Velikoj Ivanči kod Mladenovca.

Među ubijenima je bilo i dvogodišnje dete.

Na kraju je sebi pucao u bradu i umro dva dana kasnije u Urgentnom centru.

Za teško ubistvo, propisana je zatvorska kazna do 40 godina zatvora, a zaprećena je i doživotna, ali ne onoj osobi koja u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršila 21 godinu života.

masovna ubistva u Srbiji
BBC

U Srbiji je u januaru 2021. godine izrečena prva kazna doživotnog zatvora.

Na nju je osuđen Ninoslav Jovanović, poznatiji kao „Malčanski berberin", zbog otmice i zlostavljanja dvanaestogodišnje devojčice.

Odmah posle zločina u selima kod Mladenovca i Smedereva, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije rekao je da je od Vlade Srbije usmeno zatražio da se vrati smrtna kazna, ali da ga je premijerka odbila jer „bismo bili jedini uz Belorusiju u Evropi" koja ima takvu kaznu.

„A to valjda ne možemo po tim mnogo pametnim konvencijama", dodao je u ironičnom tonu.

Vučić je tada rekao da je i on nekad bio protiv smrtne kazne i gorko se kaje što je imao takav stav.


Pogledajte kako je bilo dan posle masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.18.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »