Proevropska opozicija: Protesti protiv nasilja u petak u Čačku, u subotu u Beogradu

Beta 18.10.2023

Protesti "Srbija protiv nasilja" biće organizovani u petak, 20. oktobra u Čačku i u subotu, 21. oktobra u Beogradu, najavili su danas organizatori okupljanja.
 
U Čačku će protest biti posvećen izgradnji vidikovca na planini Kablar, a govoriće predstavnci proevropske opozcije, rečeno je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.
U Beogradu, na 25. protestu biće dva govornika, a šetaće se varovatno do sedište Regulatornog tela za električne medije, kazao je poslanik Demokratske stranke (DS) Srdjan Milivojević. On je kazao da su vlasti "teškim gradjevinskim mašinama nasrnule na planinu Kablar", dok je najavio da će o trasi šetnje u Beogradu javnost biti naknadno obaveštena. Protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

 

Među zahtevima protesta su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, kao i smenjivanje rukovodstva RTS.

 

Traži se i smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

 

Prvobitnim zahtevima su dodati i posebni za Radio televiziju Srbije (RTS) od koje se traži objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost predstavnika vlasti i opozicije. Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe "Pravac Evropa", DS, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Narodni pokret Srbije.

 

Parlamentarnu grupu "Pravac Evropa" čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret i sindikat "Sloga".

(Beta, 10.18.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »