Održana manifestacija 'Pesničke vatre Zlatiborske'

Beta 23.10.2023

Ovogodišnji dobitnik Povelje "Pesničkih vatri zlatiborskih" je Selimir Radulović, koji je nagradu primio na istoimenoj manifestaciji u Kulturnom centru Zlatibor, koja je ove godine bila posvećena 130. godišnjici rođenja Miloša Crnjanskog, objavila je danas Opština Čajetina.

 
Manifestacija je počela tradicionalni paljenjem vatre na Šumatom brdu i recitovanjem pesama, a o Radulovićevim pesmama govorio je predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, dok su stihove govorili prvak drame Užičkog narodnog pozorišta Slobodan Ljubičić i učenica Ugostiteljsko turističke škole iz Čajetine Jelena Кovačević.
Radulović je podsetio "da je Crnjanski bio pesnik novog svetskog bola, ali i da nije raskidao veze sa tradicijom". Stihove Miloša Crnjanskog govorio je glumac Lazar Ristovski, a svojim pesmama publiku su pozdravili učesnici Međunarodnog susreta pisaca Jelena Bujevič iz Ukrajine, Čedomir Vukićević iz Crne Gore i pesnikinje zlatiborskog kraja Mirjana Ranković Luković i Marija Vulović. {Video1:} Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je istakao da su pozitivnoj slici o Zlatiboru i Čajetini doprinele brojne manifestaciji iz oblasti kulture. "Kao lokalna samouprava puno ulažemo u kulturu i pritom se trudimo da sve ono što je tradicionalno uklopimo sa onim modernim, da se podsetimo dela naših poznatih i priznatih naučnika i pesnika koji su dali ogroman doprinos da se ne zaboravi naša kultura, vera, istorija i tradicija", izjavio je Stamatović. Na manifestaciji je nastupao i dečji hor "Mlađani građani" sa Zlatibora.

(Beta, 10.23.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »