BIRN: Saša Drecun koji radi na predmetu 'Jovanjica' ostaje u Tužilaštvu za organizovani kriminal

Beta 24.10.2023

Tužilac Saša Drecun i posle 31. oktobra, kada mu ističe četvorogodišnji period na koji je u to tužilaštvo upućen iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, ostaje u Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK), gde radi na predmetu "Jovanjica" - saznaje Balkanska istraživačka mreža Srbija (BIRN).

U TOK je u ponedeljak dostavljena odluka Vrhovnog javnog tužioca (VJT) o upućivanju Drecuna u TOK na još tri godine, rečeno je za BIRN u TOK-u.

To znači i da će Drecun ostati postupajući tužilac u predmetu "Jovanjica", piše BIRN.

Drecun je upućen u TOK iz VJT u novembru 2019. godine, nešto pre policijske akcije na imanju "Jovanjica" kod Beograda.

On je u TOK došao 1. novembra 2019, a u skladu sa tadašnjim Zakonom o javnom tužilaštvu, upućen je na četiri godine. Po tada važećem zakonu, nije bilo ograničenja koliko puta isti tužilac može biti upućen na privremeni rad u drugo tužilaštvo.

U maju ove godine zakon je promenjen i period na koji se tužilac upućuje u drugo tužilaštvo je sa četiri skraćen na tri godine, a dodato je i ograničenje da ne postoji mogućnost ponovnog upućivanja u isto javno tužilaštvo.

Zato je bilo u pitanju da li će Drecun moći da ponovo bude upućen u TOK i da li će nastaviti da radi na predmetu Jovanjica ili će taj predmet eventualno dobiti novog tužioca.

Ipak, nedelju dana pred istek perioda na koji je 2019. bio upućen u TOK, stigla je odluka Vrhovnog javnog tužioca da Drecun ostaje još tri godine, kako nalaže novi zakon.

Po informacijama koje je BIRN ranije dobio iz TOK-a, to tužilaštvo je 7. jula 2023. godine uputilo dopis VJT i Visokom savetu tužilaštva tražeći da odluka o upućivanju Drecuna bude doneta blagovremeno jer period na koji je upućen ističe 31. oktobra ove godine.

(Beta, 10.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »