RIK Srbije: Predlozi za članove biračkih odbora do tri dana pre održavanja izbora

Beta 24.10.2023

Republička izborna komisija Srbije (RIK) je danas donela "Odluku o izmenama i dopunama uputstva za predlaganje lica u biračke odbore za sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike", po kojoj će najkasnije tri dana pre održavanja izbora biti moguće predložiti stalnog člana biračkih odbora.

Odluka je usvojena većinom glasova članova RIK-a, a pre gllasanja je član RIK-a Jovica Todorović rekao da za odluku neće glasati zato što je njen tekst dostavljen "dva sata pre početka sednice".

Todorović je ocenio da "promena (uputstva) apsolutno stavlja u neravnopravan položaj članove i predlagače članova proširenog sastava biračkog odbora".

Član RIK-a Miroslav Vasić je u raspravi rekao da "ako bismo prihvatili ovakvo tumačenje i ovakve izmene, mi bism prihvatili da smo na prošlim izborima kršili zakon". Rekao je da je "smisao zamene člana biračkog odbra da se obezbedi nesmetano glasanje i kontrola glasanja na biračkom mestu".

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da se na ranijim izborima dešavalo "da do otvaranja biračkog mesta ne možemo sa sigurnošću da znamo ni ko je u kom biračkom odboru", zbog čega je doneta odluka da se najkasnije tri dana pre izbora daju predlozi za stalnog člana biračkog odbora.

Na sednici RIK-a je doneto i rešenja o dodeli mandata narodnog poslanika Mlađanu Grujiću sa izborne liste "Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve", umesto poslanice Sanje Lakić kojoj je prestao mandat zbog ostavke.

Većinom glasova članova RIK-a doneta je i "Odluka o dodeli ugovora u postupku javne nabavke na nabavku kutija za glasanje".

Član RIK-a Jovica Todorović je povodom toga kazao da je "bespredmetno da li se može nabavka sprovesti kada izbori nisu raspisani".

"Mi kršimo zakon, bez ikave dileme, zbog toga što sprovodimo postupak za koji je potrebno da postoji događaj koji opravdava hitnost", rekao je Todorović koji je bio među onima koji nisu glasali za tu odluku.

Na sednici su usvojene i "Izmene i dopune uputstva o uređenju biračkog mesta i prostorija za glasanje" koje su, kako je navedeno u obrazloženju, u skladu sa preporukama ODIHR - tela OEBS-a za "postizanje pune tajnosti glasanja", a doneto je i uputstvo o "pseudonimizaciji podataka o ličnosti".

(Beta, 10.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »