Stručnjaci razvli okvir za predviđanje efikasnosti tradicionalne kineske medicine

Beta 30.10.2023

Međunarodni tim naučnika razvio je okvir koji može da predvidi efikasnost tradicionalne kineske medicine u ublažavanju različitih simptoma povezanih sa više bolesti.

Studija, objavljena 28. oktobra u časopisu Naučna dostignuća (Science Advances), otkrila je ove nove nalaze koji razgraničavaju povezanost između mreža ljudskih proteina i uobičajenog bilja koje se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, prenosi Sinhua.

Okvir, potvrđen podacima o bolničkim pacijentima, među prvima je koji pruža naučnu osnovu za procenu terapeutske efikasnosti bilja koje se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Prema studiji, razumevanje prirodne i tradicionalne medicine može dovesti do otkrića lekova koji menjaju svet.

Istraživači sa Pekinškog univerziteta Điaotong i Univerziteta informacionih nauka i tehnologije u Nanđingu u Kini i Univerziteta Nortistern (Northeastern) u Sjedinjenim Državama, koristili su podatke o povezanosti simptoma i gena za 11.362 bolesti, 13.271 gen i 110.407 povezanosti kako bi izveli veze između proteina na koje ciljaju bilje tradicionalne kineske medicine i proteina povezanih sa simptomima kao što su groznica, nesanica i loš apetit.

Oni su mapirali te gene povezane sa simptomima na 18.505 ljudskih proteina i 327.924 interakcije između proteina i otkrili da su simptomi koji se često poklapaju, kao što su groznica i dijareja, susedni jedni drugima u mreži interakcija ljudskih proteina.

Bilje koje se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini koje cilja na proteine u tim proteinskim "naseljima" moglo bi da leči te opšte simptome, navodi se u studiji.

Nalazi su potvrđeni kliničkom evidencijom 1.936 pacijenata kojima su prepisani biljni lekovi u Bolnici tradicionalne kineske medicine.

Okvir uspostavlja paradigmu za razumevanje molekularne osnove prirodne medicine i predviđanje tretmana bolesti, naveli su istraživači.

(Beta, 10.30.2023)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »