Košarac: Neprihvatljivo da na sastanku sa fon der Lajen u BIH ne budu predstavnici RS

Beta 30.10.2023

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) rekao je da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen neće imati priliku da u Savetu ministara BiH čuje realan prikaz odnosa u BiH, jer na sastanku nisu planirani ministri iz Republike Srpske, što je apsolutno neprihvatljivo."Iako uobičajena praksa nalaže da na sastancima sa visokim zvaničnicima budu prisutni članovi Saveta ministara iz reda sva tri konstitutivna naroda, najavljeno je da će se sa fon der Lajen sastati samo predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto (HDZ BiH)", rekao je Košarac za novinsku agenciju Srna.

Ocenio je da "ne vidi nijedan opravdan razlog da članovi Kolegijuma Saveta ministara koji čine predsedavajuća i dva zamenika predsedavajuće ne prisustvuju sastanku sa fon der Lajen."

"Ponovo se vraćamo na nekorektne i opasne prakse ignorisanja stavova srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama i Republike Srpske, a to je apsolutno neprihvatljivo", istakao je Košarac.

Prema njegovim rečima, to je "neprihvatljiva praksa, koja odmah mora biti promenjena, posebno zbog činjenice da su u poslednjem periodu prisutni zlonamerni i neistiniti narativi o Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu".

Košarac je dodao da je Republika Srpska opredeljena za evropske integracije i da podržava primenu 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu.

Ponovio je stav vlasti u RS da taj bh. entitet podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma.

"To se odnosi na sve nedobronamerne strance, posebno na lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji žele centralizaciju BiH i politički progone predsednika Srpske Milorada Dodika, koji im kao brana stoji na putu", ocenio je Košarac.

Predsednica Evropske komisije započela je četvorodnevnu posetu zemljama zapadnog Balkana, tokom koje će Severnu Makedoniju, Kosovo, Srbiju, Crnu Goru i BiH.

(Beta, 10.30.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »