"Ušli su u salu, osetili miris ozona, tada im je bilo sve jasno": Ispovest poslednjeg svedoka nuklearne katastrofe u Vinči: Visina radioaktivnog zračenja prešla je u milione!

Blic 04.11.2023
"Ušli su u salu, osetili miris ozona, tada im je bilo sve jasno": Ispovest poslednjeg svedoka nuklearne katastrofe u Vinči…

"Jedno vreme sve se normalno odvija, tek od jedanput svi su brojači bili zagušeni. Skale koje treba da pokažu koja je visina radioaktivnog zračenja, odjedanput su se pretvorile u neke milione, u brojeve koji više nisu bili čitljivi", ispričao je jednom prilikom Radojko Maksić (1933–2021), jedan od poslednjih svedoka nuklearne katastrofe u Vinči.

Šesnaestog oktobra 1958. godine, samo kratko saopštenje agencije "Tanjug" da je "šest saradnika koji rukuju reaktorom bilo je izloženo radioaktivnom zračenju preko dozvoljene doze. Savezna komisija za nuklearnu energiju (SKNE) formirala je posebnu komisiju koja će ispitati ceo slučaj. Saradnicima koji su bili izloženi zračenju ukazana je lekarska pomoć i preduzete su sve mere za njihovo lečenje,“ za javnost je bila jedina informacija o nuklearnoj havariji u Vinči.

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »