Haradinaj: Implementacija ZSO će biti veliki napredak ka evroatlantskom putu Kosova

Beta 07.11.2023

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je posle sastanka sa emisarom EU Miroslavom Lajčakom izjavio da je imao priliku da se upozna sa nacrtom statuta Asocijacije - Zajednice opština sa srpskom većinom i da smatra da će njenom implementacijom Kosovo napraviti veliki korak napred ka evroatlantskom putu.Za razliku od njegovih opozicionih kolega iz DPK i DSK koji su izjavili da nisu obavešteni o dokumentu, Haradinaj je potvrdio da je upoznat sa sadržajem dokumenta.

"Upravo smo završili sastanak sa gospodinom Lajčakom i imali smo priliku da se upoznamo sa dokumentom nacrta statuta Udruženja (ZSO), da ga pročitamo u celini. Pročitali smo nacrt u celini, nacrt objašnjava sve mogućnosti koje Zajednica daje opštinama sa srpskom većinom, pozivajući se na Ustav i zakone Kosova", rekao je Haradinaj novinarima.

On je dodao da će stavovi ABK-a u vezi sa ovim nacrtom statuta biti saopšteni nakon razmatranja istog od strane Ustavnog suda.

"Naše komentare ćemo saopštiti nakon razmatranja od strane Ustavnog suda, jer je u uvodu dokumenta objašnjeno da nacrt mora da razmotri Ustavni sud", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da će implementacijom Asocijacije Kosovo napraviti veliki korak napred ka evroatlantskom putu.

"Kosovo će napraviti veliki korak napred sa implementacijom Asocijacije, mogu čak reći i veliki kompromis", rekao je on.

Lajčak se danas u kancelariji EU u Prištini, osim sa Haradinajem, susreo i sa liderima opozicionih stranaka, Memli Krasnićijem iz DPK i Ljumirom Abdidžikuom iz DSK.

(Beta, 11.07.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »