Zvaničnik Hamasa najavljuje sporazum o oslobođenju talaca u 'narednim satima'

Beta 21.11.2023

Visoki zvaničnik Hamasa Izat Rišk izjavio je danas da bi u "narednim satima" mogao biti postignut sporazum na osnovu kojeg bi ta palestinska organizacija oslobodila taoce, a Izrael palestinske zatvorenike.

Lider Hamasa Ismail Hanije koji živi u izgnanstvu rekao je nešto ranije da je sporazum blizu, ali su se slična predviđanja u proteklim nedeljama pokazala kao prevremena, podseća AP.

Izrael, SAD i Katar, koji je u vezi sa Hamasom, posreduju već nedeljama za oslobađanje talaca i privremeni prekid vatre u Gazi paralelno sa tim, te isporuku više humanitarne pomoći.

Hamas je do sada pustio četiri žene, a Izrael je oslobodio dve. Kraj bolnice Al-Šifa na severu Pojasa Gaze nađena su nedavno tela dve Izraelke.

"Nećemo prestati da se borimo dok ne dovedemo taoce kući, uništimo Hamas i osiguramo da nema više pretnje iz Gaze", poručio je sinoć premijer Izraela Benjamin Netanjahu posle sastanka sa predstavnicima porodica talaca.

Islamski ekstremistički Hamas i njegovi saveznici odveli su oko 240 talaca u Pojas Gaze tokom iznenadnih napada na sever Izraela u kojima je takođe ubijeno više od 1.200 ljudi, uglavnom civila.

(Beta, 11.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »