Srce: Izbegavanje demokratskih procedura – propuštena prilika za razvoj

Beta 21.11.2023

Stranka Srbija centar (Srce) ocenila je danas da visok nivo centralizacije, primat partijske pripadnosti nad strukom i prevelik uticaj lokalnih moćnika onemogućavaju uspešno sprovođenje programa Evropske unije namenjenih teritorijalnom razvoju.

Naveli su da je program Evropske unije za lokalni razvoj "EU PRO Plus" objavio  nedavno Javni poziv za predloge integralnih projekata proisteklih iz teritorijalnih strategija, za koji je Unija opredelila 10 miliona evra.

Poziv se odnosi na gradove i opštine u Srbiji koji su, uz podršku EU, razvile teritorijalne strategije. Usvojene teritorijalne strategije imaju za cilj da na određenoj teritoriji doprinesu jačanju specifičnog identiteta, prepoznatljivosti i atraktivnosti.

Specifično se pominju teme kao što su: kvalitet urbanih područja, energetska efikasnost, prilagođavanje klimatskim promenama, digitalizacija, inovacije.

"Da bi ovakav program podrške dao rezultate održive na duži rok, potrebno je ne samo da se poboljša infrastruktura na odabranim teritorijama, nego i da se poveća efikasnost lokalnih institucija i stručnost nosilaca odgovornih funkcija u gradskoj/opštinskoj upravi da prepoznaju posebnosti – razvojne potencijale svog grada/opštine. Nažalost, dosadašnji tok realizacije ovog projekta u Srbiji pokazuje da je on već ugrožen istim slabostima institucionalnog poretka kao i svi razvojni projekti i politike u Srbiji", navedeno je u saopštenju Srca.

Ocenili su da prva faza realizacije ovog programa ukazuje na neažurnost odnosno netranspanetnost rada.

Trebalo je da sve  odabrane lokalne samouprave: Bor, Zaječar, Pirot, Niš, Leskovac, Novi Pazar, Loznica, Šabac, Užice, Kragujevac, Kruševac i Smederevo, razviju nacrte svojih teritorijalnih strategija do juna 2023. 

Na osnovu uvida u zvanične sajtove tih lokalnih samouprava uočava se neujednačenost u dostupnim informacijama o tome do koje faze se u razvoju teritorijalnih startegija stiglo, a kod šest od 12 lokalnih samouprava nema javno dostupnog nacrta.

Ovakva situacija, prema mišljenju Srbija centra, dokazuje kako zanemarivanje i direktno kršenje demokratskih principa i procedura dodatno urušava jačanje institucija i ugrožava teritorijalni razvoj na račun održavanja političke moći nesposobnih SNS i SPS kadrova.

(Beta, 11.21.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »