Kolarčeva zadužbina obeležila 145 godina postojanja dodelom plaketa i zahvalnica

Beta 21.11.2023

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca obeležila je danas 145 godina postojanja uz dodelu plaketa i zahvalnica istaknutim umetnicima i saradnicima.

Plakete Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti Ilije M. Kolarca uručene su beogradskom Institutu za fiziku i festivalu Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).

Predstavnik beogradskog Instituta za fiziku Slobodan Bubnjević rekao je da Institut od svog osnivanja ima viziju da se, pored svoje osnovne delatnosti, bavi i "prosvetljivanjem naroda", i da mu Kolarčev narodni univerzitet pomaže u ostvarivanju te vizije.

Godišnju nagradu Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2022/2023 Kolarčeva zadužbina dodelila je Mariji Ćalić za izložbu "Crno srce".

Zahvalnice za nesebičnu pomoć i solidarnost u ostvarivanju ciljeva ta zadužbina dodelila je brojnim saradnicima, donatorima, organizacijama i preduzećima, a neki od njih su Šopen fest, Javno Preduzeće "Srbija Šume", Triglav osiguranje, Udruženje harfista i prijatelja harfe Srbije i drugi.

Specijalne zahvalnice uručene su predsedniku Upravnog odbora Beogradske filharmonije Radetu Vojnoviću, direktoru Radio televizije Srbije Draganu Bujoševiću i generalnom direktoru kompanije "Smart energy investment" Obradu Tadiću.

Kolarčeva zadužbina osnovana je 1878. godine, od kada se razvija kroz četiri centra - Centar za muziku, Centar za predavačku delatnost sa Galerijom, Centar za nastavu stranih jezika i Centar za izdavačku delatnost.

Kolarac je danas ujedno obeležio i svoju slavu, Svetog arhangela Mihaila.

(Beta, 11.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »