Danas: Prikupljaju se podaci za inspekcijski nadzor zbog Vučićevog pisma penzionerima

Beta 22.11.2023

 Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je za Danas da je u toku prikupljanje podataka za inspekcijski nadzor u vezi sa pismom koje je u oktobru penzionerima uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je objasnio da je služba Poverenika primila jednu predstavku u vezi sa potencijalnom zloupotrebom podataka o ličnosti podnosioca predstavke, koju je učinio Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

"Primili smo jednu predstavku kojom se ukazuje na eventualne zloupotrebe podataka o ličnosti podnosioca. U toku je prikupljanje podataka od značaja za vršenje inspekcijskog nadzora nad subjektom nadzora", naveo je Marinović.

Prema njegovim rečima, predmet je pokrenut zbog pretpostavke da je prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti prilikom slanja pisama penzionerima.

"Bilo bi neozbiljno komentarisati predmete koji su u toku, odnosno pre okončanja odgovarajućeg postupka", rekao je Marinović,objavio je večeras Danas na svom sajtu.

U pismu koje su penzioneri dobili od građanina Aleksandra Vučića, koji ga nije potpisao funkcijom predsednika Srbije na kojoj se trenutno nalazi, zahvalio im se "što su uz Srbiju" i najavio povećanje penzija i jednokratnu pomoć od 20.000 dinara u decembru.

Visoki funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević početkom novembra je rekao da je za slanje oko 1.700.000 pisama Pošti plaćeno 39 miliona dinara (nešto više od 330.000 evra) i da je tu uslugu platila SNS.

(Beta, 11.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »