Đurđević Stamenkovski: Vlada da pozove UNMIK da obezbedi uslove za glasanje Srba na Kosovu

Beta 23.11.2023

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski pozvala je danas Vladu Srbije da od misije UNMIK zatraži "punu saradnju" sa Republičkom izbornom komisijom kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji mogli nesmetano da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ona je pozvala Ministarstvo spoljnih poslova da obavesti sve stalne članice Saveta bezbednosti UN i zatraži njihovu punu angažovanost po tom pitanju kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji mogli da ostvare svoje ustavno pravo glasa.

"OEBS nije prava adresa za zahteve koje Srbija treba da uputi. Sprovođenje izbornog procesa prema Rezoluciji 1244 je u nadležnosti misije UNMIK", navela je Đurđević Stamenkovski koja je nosilac izborne liste koalicije Nacionalno okupljanje koju uz Zavetnike čine Dveri i grupa javnih ličnosti.

Odbacila je kao "neprihvatljive" uslove koje su vlasti u Prištini odredile za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji jer po njenim rečima, polaze od toga da su Srbija i Kosovo dve ravnopravne i suverene države.

"Nema sumnje da je namera Prištine da i po ovom pitanju demonstrira silu i primora Beograd da prizna suverenitet lažne države, a Srbe na Kosovu i Metohiji natera da na izborima učestvuju kao pripadnici srpske dijaspore u tzv. Republici Kosovo", navela je Đurđević Stamenkovski.

Ona je kazala da su Srbi na Kosovu i Metohiji mogli "slobodno i bez ikakvih prepreka da učestvuje na svim srpskim izborima u pokrajini, dok su tamo funkcionisale institucije države Srbije".

"Nakon primene protivustavnih sporazuma i niza ustupaka, koje je napravila vlast u Beogradu, Srbi su dovedeni u situaciju da njihovo najvažnije političko pravo, pravo glasa, zavisi od dobre volje zapadnih misija i separatističkih vlasti u Prištini", navela je predsednica Zavetnika.

(Beta, 11.23.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »