Vasić (Dveri): Neko treba da odgovara za otimanje imovine Telekoma Srbija

Beta 28.11.2023

Potpredsednica Dveri Radmilmila Vasić danas je izjavila da se sprovodi "otuđenje" imovine Telekoma Srbije i da treba da se utvrdi ko je za to odgovoran.

"U moru nezakonitih i kriminalnih radnji koje sprovodi SNS i SPS, poput nezakonitog zaduživanja svih građana Srbije zarad izgradnje Nacionalnog stadiona i nepotrebnih i preskupih fabričkih hala za EXPO 2027 ili uništavanja vodoizvorišta Makiš i Surčinsko polje u Beogradu, neprimećeno prolazi otuđenje imovine Telekom Srbija", navela je Vasić u saopštenju.

On je upitala direktora tog preduzeća Vladimira Lučića, odlazeću premijeru Anu Brnabić i predsednika države Aleksandra Vučića da li je tačno da je Telekom u postupku potpisivanja ugovora sa beogradskim javnim komunalnim preduzećem Vodovod i kanalizacija o prenosu kompletne imovine na ćerku firmu Sky infrastructure bez naknade, na period od 10 godina, koji će se automatski obnavljati ukoliko ne bude prigovora.

"Da li je tačno da se ovim ugovorom Telekom odriče kompletne svoje imovine i na novoosnovano zavisno preduzeće prenosi kompletno zemljište koje ima a koje je u zakupu ili svojini Telekoma i služi za potrebe postavljanja antena, antenskih stubova, nosača, sistema prenosa, instalacija radio-baznih stanica, kao i druge telekomunikacione i pripadajuće opreme i uređaja Telekoma sa kompletnom navedenom i pripadajućom opremom", upitala je Vasić.

Zatražila je odogovor i na pitanje da li ovim postupkom Telekom ne samo da prenosi zemljište i svu instalacionu osnovnu i prateću opremu, nego i omogućava firmi Sky infrastructure da u budućnosti radi poslove koje sada radi Telekom, odnosno da postavlja optičke i energetske kablove preko katastarskih parcela u svom vlasništvu i da ovim ugovorom predaje i sva druga ovlašćenja koje je do sada imao Telekom.

Vasić je zapitala šta je razlog da se koristi predizborni period da se potpiše ugovor o otuđenju imovine Telekoma, u koji je imala uvid, a u kojem piše da  firma Sky infrastructure može bez saglasnosti Telekoma da podnese ugovor nadležnim organima radi pribavljanja propisanih dozvola ili saglasnosti i upisa prava zakupa u katastarske ili druge javne knjige.

Po rečima potpredsednice Dveri, posle otuđenja imovine Telekoma više hiljada zaposlenih u tom preduzeću će ostati bez posla.

"Od svih učesnika u ovom, više nego kriminalnom činu, zahtevam da sve ove nezakonite radnje zaustave u najkraćem roku. U suprotnom, protiv svih učesnika u ovom postupku uništavanja Telekom biće pokrenuti sudski postupci u kojima će krivično odgovarati", navela je Vasić u saopštenju.

(Beta, 11.28.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »