BBC vesti na srpskom

Kriminal i Južna Koreja: Ljubiteljka krimića počinila ubistvo „iz znatiželje"

Devojka iz Južne Koreje, koja ima 23 godine, bila je opsednuta emisijama o zločinima i tražila je žrtve preko aplikacije za učenje jezika.

BBC News 28.11.2023  |  Franses Mao - BBC Njuz
Jung Jo-jung
BUSAN POLICE
Jung Jo-jung. 23-godišnja žena, predstavila se kao učenica srednje škole i ušla je u dom ubijene profesorke

Sud u Južnoj Koreji osudio je na doživotnu kaznu zatvora ljubiteljku televizijskih emisija o zločinima nakon što je priznala da je ubila ženu „iz znatiželje".

Jung Jo-jung, koja ima 23 godine, opsednuta je emisijama i romanima o zločinima, a njeni rezultati na testovima su pokazali veliku verovatnoću da ima psihopatiju, naveli su iz policije.

Zaposednuta idejom da „pokuša da ubije", koristila je aplikaciju kako bi se susrela sa profesorkom engleskog i izbola ju je u njenom domu u maju.

Ovo brutalno ubistvo šokiralo je mnoge u Južnoj Koreji.

Iz tužilaštva su zahtevali smrtnu kaznu koja se u toj zemlji uglavnom izriče za najteže zločine.

Pred sudom su rekli da je Jung, nezaposlena usamljenica koja je živela sa dedom, mesecima tražila žrtve, a upotrebila je i aplikaciju za učenje jezika u te svrhe.

Kontaktirala je više od 50 naloga i preferirala je žene koje je pitala da li daju privatne časove u njihovom domu.

U maju je stupila u kontakt sa 26-godišnjom žrtvom, koja je živela u gradu Busanu na jugoistoku zemlje, i predstavila se kao majka učenice srednje škole.

Policija nije otkrila identitet žrtve.

Jung se onda pojavila u kući profesorke, odevena u školsku uniformu koju je kupila preko interneta, naveli su tužioci.

Pošto ju je profesorka primila u kuću, Jung ju je napala i izbola više od 100 puta, a nasrtaji su se nastavili i kada je žrtva već bila mrtva.

Posle toga je raskomadala telo, uzela taksi i neke od ostataka bacila je u parku nadomak reke, severno od Busana.

Uhapsili su je pošto je taksista dojavio policiji da je jedna njegova mušterija bacila u šumu kofer iz kojeg se cedi krv.

Iz policije su saopštili da su u rezultatima njenih internet pretraga pronašli da je mesecima pokušavala da sazna kako se ubija i kako da se reši tela.

Ali, nije bila oprezna i nije se trudila da izbegne nadzorne kamere, na čijim snimcima se vidi kako nekoliko puta ulazi i izlazi iz kuće ubijene profesorke, dodaju iz policije.

Ubistvo je „raširilo strah u društvu da bilo ko može da postane žrtva bez povoda" i „dovelo do opšteg nepoverenja" u zajednici, navodi se u presudi Okružnog suda u Busanu.


Pogledajte video:


Jung, koja je u junu priznala zločin, zatražila je blažu kaznu, tvrdeći da je imala halucinacije i druge mentalne smetnje u periodu kada je počinila zločin.

Sud je ipak odbacio njene argumente zato što je ubistvo „pažljivo planirano i izvedeno, pa je teško prihvatiti njene tvrdnje o mentalnim i fizičkim smetnjama".

Istakli su i da je često menjala iskaze u policiji.

Prvo je rekla da je ona samo pomerila telo pošto je neko drugi ubio ženu, a onda je tvrdila da je zločin došao posle rasprave.

Na kraju je priznala da je počinila ubistvo zbog krimića i televizijskih programa o zločinima.

Iako u Južnoj Koreji i dalje postoji smrtna kazna kao moguća sankcija, ona nije sprovedena u toj azijskoj zemlji od 1997.


Izveštavanje: Džejk Kvon


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.28.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »