ASNS: Problemi radnika ponovo nisu u fokusu predizborne kampanje

Beta 28.11.2023

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ocenila je danas da radnici i njihovi problemi nisu važna tema predizbornih programa i obećanja ni pred ove izbore, iako bi fokus buduće vlasti morali biti upravo radnici i njihove porodice.ASNS je u saopštenju od buduće Vlade zahtevala obavezujući društveni plan do 2050. godine koji sadrži sve aspekte  projektovanih društvenih, socijalnih, ekonomskih i državnih ciljeva, zasnovan na društvenom konsenzusu, kao i agendu za njihovo ostvarivanje.

Uz to sindikati traže uspostavljanje i funkcionisanje države zasnovano na Ustavu, formiranje posebnih sudova za rešavanje radno-pravnih sporova, uspostavljanje objektivnog sistema vrednovanja zarada u kome će osnovu činiti medijalna umesto prosečne zarade i najoštrije sankcionisanje mobinga i diskriminacije.

Zahtevali su i urgentne izmene Zakona o radu, Zakona o štrajku, Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, smanjenje poreza i doprinosa i preraspodelu društvenog bogatstva "sa prebogate države u korist radnika i građana", sindikalnu stolicu u Skupštini Srbije, vraćanje institucije socijalnog dijaloga u društveni život, sprečavanje neselektivnog partijskog zapošljavanja u državnoj upravi, izmene svih potrebnih zakona u cilju vraćanja prava i autoriteta roditeljima i profesorima i na kraju dostupnost informacija  na svim nivoima.

"ASNS će i dalje pažljivo pratiti i vrednovati izborne stavove, programe i obećanja i u zavisnosti od prihvatanja i uključivanja naših zahteva u izborne programe partija i koalicija opredeliće se koju će od političkih  opcija  podržati na izborima 17. decembra 2023. godine", navedeno je u saopštenju.

(Beta, 11.28.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »