Nacionalno okupljanje: Hilove izjave o odnosima sa Rusijom mešanje u unutrašnje stvari Srbije

Beta 29.11.2023

Koalicija "Nacionalno okupljanje" ocenila je danas da je izjava ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, koji je kazao da je "neodrživo" da Srbija nastavi dobre odnose sa Rusijom, primer "drastičnog mešanja" diplomatskog predstavnika jedne države u unutrašnje stvari zemlje domaćina, što je zabranjeno Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

"O tome s kojom će državom Srbija održavati dobre odnose, može odlučivati jedino Vlada Srbije u okviru mandata koji je na izborima dobila od građana Srbije", navodi se u saopštenju te koalicije, koju čine Dveri i Zavetnici.

Koalicija je ocenila da je upućivanje protestne note najmanje što je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije moralo da uradi u takvoj situaciji, ali da Ministarstvo i svi nadležni zvaničnici Srbije "ćute i na ovaj, poslednji u nizu nediplomatskih ispada Kristofera Hila".

Dodali su da je Hil ponovio stav da treba biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), a da se, zauzvrat, Srbija ne protivi članstvu "lažne države Kosovo" u međunarodne institucije.

"Podsećamo javnost da ZSO ne predstavlja ništa drugo do nevladinu organizaciju u nezavisnom Kosovu, a da je to i aktuelna SNS-SPS vlast i prihvatila. Srbi sa KiM se osećaju prevareno i izdano od sopstvene države i zbog činjenice da će od 1. decembra moći da koriste samo automobilske tablice sa oznakom lažne države Kosovo (RKS), što je, takođe, vlast u Srbiji prihvatila", dodaje se u saopštenju.

"Nacionalno okupljanje" je pozvalo sve stranke koje učestvuju na parlamentarnim izborima, da se izjasne o "postupcima Kristofera Hila".

"Ukoliko takvo izjašnjavanje izostane, smatraćemo da Hilove ispade smatraju prihvatljivim. Građani Srbije mora da znaju kojim strankama i koalicijama je prihvatljivo da Srbija ima kolonijalnog upravnika, a koje su spremne da brane suverenost i međunarodni ugled države Srbije", piše u saopštenju.

(Beta, 11.29.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »